Societat 25/04/2016

Restes fecals humanes van causar els 4.136 casos de gastroenteritis per aigua envasada

Salut culpa Andorra del brot. És el primer cop al món que aquests norovirus es detecten en aigua mineral embotellada

Mario Martín Matas
3 min
Planta d'envasament de l'empresa Aigua del Pirineu / M.T.

BarcelonaL'Agència de Salut Pública de Catalunya ha culpat oficialment aquest dilluns Andorra dels 4.136 casos de gastroenteritis que s'han detectat al país –només han generat sis ingressos hospitalaris, i tots han sigut lleus– per culpa del consum d'aigua envasada per l'empresa Aigua del Pirineu i distribuïda per la marca EdenEden. Ho ha fet després de descartar cap anomalia a Catalunya i subratllar que les explicacions definitives sobre com s'ha produït aquest brot corresponen a les autoritats del país veí.

En roda de premsa, el secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix, ha explicat que dues analítiques diferents realitzades en laboratoris de la Universitat de Barcelona (UB) i els laboratoris de l'agència a Girona han permès detectar els dos norovirus causants del brot a la femta de pacients afectats, però també a l'aigua envasada en alguna de les més de 6.000 garrafes que es van immobilitzar i retirar del mercat.

Guix ha donat per tancat el brot després d'una setmana en què no s'han detectat nous casos. Els norovirus tenen el seu reservori natural en els humans i, per tant, tot apunta que la contaminació s'ha produït en algun moment que aquests virus han passat de la femta humana a l'aigua. Salut ha descartat opinar sobre com es pot haver produït aquest fet, i ha afegit que no té pensat emprendre sancions contra cap empresa ubicada a Catalunya perquè en les diferents inspeccions efectuades no s'ha detectat cap anomalia. A la seu de la distribuïdora, ubicada a l'Hospitalet de Llobregat, els tècnics de Salut Pública hi han anat tres cops i no hi han trobat res estrany, mentre que tampoc s'ha detectat cap problema a les 925 empreses de Barcelona i Tarragona que tenien garrafes contaminades –finalment, els 4.136 casos s'han produït a 381 empreses–. Així doncs, la contaminació s'ha produït "en origen", i l'origen del procés és a Andorra. "La resposta no la tindrem fins que les autoritats andorranes no hagin acabat el seu procés", ha afegit Guix.

El secretari de Salut Pública sí que ha precisat que aquesta contaminació és un fet "excepcional", perquè és el primer cop al món que es detecten virus en aigua mineral embotellada, un sector "altament regulat i controlat". El catedràtic de microbiologia de la UB que ha liderat l'equip encarregat de fer les analítiques, Albert Bosch, ha certificat que la presència dels dos serotipus de norovirus s'ha pogut detectat gràcies a una "nova metodologia amb una sensibilitat elevada", i és que habitualment els controls en l'aigua que marca la normativa només busquen bacteris i no virus. Bosch ha explicat que unes quantes desenes de partícules virals són suficients per desencadenar un cas de gastroenteritis, però en aquest cas s'ha vist que hi havia entre 1.000 i 10.000 partícules per litre, la qual cosa vol dir uns "nivells elevats".

Davant la insistència dels periodistes sobre l'origen del brot o com pot ser que contingut fecal humà hagi acabat a les garrafes d'aigua, Guix ha considerat que és "altament poc probable" que la contaminació estigui a la font d'Arinsal, i que "el que és més probable" és que l'error es trobi en el procés d'envasat. "És una hipòtesi i ens ho haurà de confirmar o desmentir Andorra", ha insistit. Andorra ha evitat fer-ho i, fins ara, ha assenyalat la línia de producció o bé els mateixos envasos.

Sobre la possibilitat de demanar rescabalaments, Guix ha explicat que els particulars poden fer-ho –el Col·lectiu Ronda xifrava en 150 euros per dia de malaltia la quantitat que els afectats podien reclamar–, tot i que ha descartat que Salut Pública pugui incoar expedients sancionadors perquè no ha apreciat cap incompliment dins del territori català. Com que els casos són lleus, Salut descarta també per ara carregar les despeses sanitàries al responsable final del brot.

stats