Societat 05/10/2020

Salut farà un cribatge massiu a totes les escoles i instituts de Salt

Comencen els tests multitudinaris a Anglès arran de la detecció de catorze positius en una classe

Maria Garcia
2 min
Cues en el cribatge massiu a Cornellà de Llobregat aquest dilluns per detectar asimptomàtics de covid-19

AnglèsEl departament de Salut començarà aquest dimarts un cribatge massiu a tots els centres educatius de Salt arran de les altes xifres de contagis del municipi. Segons dades de la setmana del 25 de setembre a l'1 d'octubre, la població té un índex de rebrot de 768, una taxa de positius per cada 100.000 habitants de 363 i una positivitat de les PCR del 17%. A principis de setembre la conselleria va fer un test massiu entre la població i fa tres setmanes el Procicat va aplicar restriccions tant a Salt com a Girona. Però el delegat de Salut a Girona, Miquel Carreras, ha reconegut que aquestes mesures "no han donat els resultats" que voldrien i no s'ha aconseguit rebaixar la corba a Salt.

"Hem d'intentar detectar les cadenes de transmissió del virus per aturar-ne la propagació", ha indicat Carreras, que ha admès que les xifres registrades a Salt els preocupen "molt més" que altres municipis perquè la situació "està molt més tensionada" i amb uns "números més alts" si es comparen amb les dades del conjunt de la regió sanitària.

El cribatge massiu començarà aquest dimarts al col·legi Vilagran i continuarà els próxims dies a la vintena de centres de la població, que inclouen les escoles bressols, les escoles i els instituts, a més del centre d'educació especial La Massana i del centre de formació d'adults Les Bernades. Les PCR es faran tant a alumnes com al personal.

162 alumnes confinats a Anglès

Precisament aquest dilluns Salut ha començat el cribatge massiu a l'Institut Rafael Campalans d'Anglès (Selva) arran de la detecció de catorze positius en un sol grup bombolla. Els tests es faran a tots els alumnes del centre, al professorat i al personal administratiu i també als convivents dels estudiants. Segons el delegat de Salut, tots els contagiats són asimptomàtics excepte una sola persona que va presentar "una clínica lleu". En total, Salut calcula que els pròxims quatre dies s'hi faran entre 1.500 i 2.000 PCRs.

A l'Institut Rafael Campalans hi ha actualment sis grups confinats dels 27 totals, cosa que representa 162 alumnes confinats dels 569 que té el centre (el 28% de l'alumnat). En total han detectat, a totes les classes, dinou alumnes positius i dos contagiats entre els treballadors.

Segons dades d'Educació, a les comarques gironines hi ha 169 grups bombolla confinats –uns 3.000 alumnes– de 129 centres escolars. El delegat d'Educació a Girona, Martí Fonalleras, ha subratllat que això significa que "el 97% dels alumnes gironins estan fent classe presencialment".

stats