Societat 20/08/2020

Salut prohibeix les visites a les residències de quatre comarques gironines

La mesura afecta la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva interior i tres municipis més

Ara
2 min
Foto d'arxiu d'una residència de gent gran durant aquesta pandèmia

GironaEl departament de Salut ha prohibit les visites, les sortides i els nous ingressos a les residències de persones grans i als centres residencials de persones amb pluridiscapacitats de quatre comarques gironines i tres municipis costaners: el Gironès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, la Selva interior, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar i Pineda de Mar. Segons exposen fonts de la conselleria, s'ha pres la decisió després d'haver detectat un augment del risc de rebrot l'última setmana. De fet, en comarques com la Garrotxa s'ha més que triplicat en set dies: de 49 a 203 (i és a partir de 100 que salten les alarmes).

La comissió territorial de Salut avaluarà cada setmana les dades epidemiològiques d'aquests territoris i, en funció de l'evolució, decidirà si aixeca les restriccions o les manté. Pel que fa als centres de la resta del territori català, no els afecta la mesura i poden continuar rebent els familiars si es compleixen els requisits que marca el nou protocol que ha aprovat la conselleria de Salut.

Les residències de gent gran i els centres residencials de persones amb pluridiscapacitats hauran d'aplicar les restriccions en les visites, sortides i ingressos, que preveuen algunes excepcions: es permetran nous ingressos en casos d'urgència i també visites de familiars per acompanyaments al final de la vida.

Precisament aquesta setmana el departament va publicar el nou protocol per a les residències de gent gran que regula les visites. Així, en funció del risc de rebrot del territori i de la classificació del centre (verda, taronja o vermella), es podia permetre l'entrada de familiars a les instal·lacions. Ara bé, el protocol també estipula que les autoritats sanitàries poden aplicar restriccions en funció de les dades epidemiològiques, que és el que han fet als tres municipis i a les quatre comarques gironines.

Les dades del departament de Salut mostren un augment important del risc de rebrot durant l'última setmana als territoris afectats per les prohibicions. Així, el Gironès ha passat de 70 a 168; la Selva, de 60 a 86, i el Pla de l'Estany té una taxa de 39 però la setmana passada va superar els 229. Pel que fa als municipis que també tenen restriccions, Sant Feliu de Guíxols registra un índex de rebrot de 287; Lloret de Mar, 114, i Pineda de Mar, 132.

stats