Salut prepara un cribatge massiu per als temporers de la fruita

Les proves es faran a les empreses, seran voluntàries i periòdiques i començaran el 3 de maig

Ara
2 min
Els temporers tornen a afrontar una campanya marcada pel covid-19.

BarcelonaLa política de cribatges massius també arriba a la campanya de la fruita. El departament de Salut farà proves massives entre els temporers les dues primeres setmanes de maig per detectar possibles casos de coronavirus i, allà on hi hagi més proporció d'infeccions asimptomàtiques, s'aniran fent cribatges periòdics fins que acabi la temporada per controlar que les cadenes de transmissió no es descontrolen. Segons fonts de la regió sanitària de Lleida, les proves arrencaran el 3 de maig i són les mateixes empreses agràries del Baix Segre i la ciutat de Lleida les que s'han d'adherir voluntàriament a la iniciativa a través d'un formulari abans del 26 d'abril.

Salut ha confirmat a l'ARA que aquestes proves s'emmarquen en l'estratègia de detecció precoç i seguiment de casos que s'intensificarà la setmana que ve per "acorralar el virus". La tècnica escollida és la PCR amb automostra nasal. Seran els departaments de salut laboral i prevenció de riscos de les mateixes empreses els que efectuaran la recollida de mostres i la comunicació dels resultats a la plantilla, així com els encarregats d'indicar els aïllaments als positius i les quarantenes als contactes.

Les empreses que s'apuntin a la iniciativa també s'han de comprometre a organitzar els seus treballadors en grups estables de com a màxim sis persones pel que fa als torns laborals. Aquestes bombolles s'hauran de mantenir també durant els descansos, a l'hora dels àpats i als vestidors, així com al transport i l'allotjament, si aquests depenen de l'empresa.

Evitar la sobreocupació dels habitatges

A Lleida hi ha un centenar d'empreses agràries que es dediquen a la fruita i el departament encara no sap quantes voldran participar en la iniciativa. Amb tot, demanen la col·laboració del sector per evitar brots incontrolables i esperen que la convocatòria "tingui èxit".

Com l'any passat, els ajuntaments del Baix Segre adaptaran alguns espais municipals per aïllar positius i per garantir que els seus contactes poden fer la quarantena. Atenent la sobreocupació d'habitatges que es produeix durant la campanya de la fruita i els riscos que això comporta en pandèmia, el Govern posarà a disposició la granja Manreana de Juneda i l'alberg de Bellpuig per garantir els aïllaments, destinarà 700.000 euros a persones sense llar i invertirà 4 milions d'euros en la construcció d’un futur alberg municipal.

D'altra banda, les autoritats sanitàries descarten que hi hagi una vacunació específica per als temporers, ja que els criteris d'immunització s'articulen entorn a la vulnerabilitat i l'edat de les persones, i no pel sector o col·lectiu al qual pertanyen.

stats