Tests d'automostra massius en les zones més castigades pel covid

Salut iniciarà proves periòdiques entre els menors de 70 anys a Girona, Lleida i la Catalunya Central

2 min
Veïns de Rubí fent cua per sotmetre’s a un cribatge massiu per veure quines persones estan infectades.

BarcelonaEl Govern flexibilitzarà a partir de dilluns la mobilitat a tot Catalunya, però ho fa quan la situació epidemiològica i assistencial és asimètrica territorialment. Lleida, la Catalunya Central i Girona són les tres zones amb una situació més inestable, ja que és on s’estan registrant més casos i un repunt lleu en l’entrada als hospitals. Malgrat les diferències, les autoritats no preveuen realitzar mesures "quirúrgiques" ni aplicar restriccions específiques en les zones més afectades. Opta, en canvi, per fer només cribatges poblacionals de manera periòdica (cada quinze dies) amb kits d’automostra.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que s'intensificarà la vigilància i el seguiment epidemiològic i, per això, Salut Pública engegarà una nova tongada de cribatges poblacionals en les àrees amb una "incidència superior a la mitjana per acorralar el virus". "Volem posar el focus a Lleida i la Terra Alta, on tenim diversos brots traçats, i per això continuarem fent cribatges per tallar les cadenes de transmissió el més ràpid possible", ha explicat Vergés.

A partir de la setmana que ve, Salut posarà en marxa una estratègia de detecció basada en un sistema d’automostra voluntari: és la mateixa persona qui decideix si es fa la prova i qui se la fa. El pla s'adreçarà a la població de menys de 70 anys que encara no hagi rebut la vacuna. "Els ciutadans aniran al seu centre d’atenció primària (CAP), on podran fer una gestió molt àgil: es donara d’alta en un aplicatiu, recolliran el seu kit d'automostra, es podran fer la prova a casa i després la retornaran al CAP", ha indicat Ramentol.

La política catalana de cribatges va iniciar-se l'estiu passat amb l'arribada de Josep Maria Argimon a la secretaria de Salut Pública i des d'aleshores ha evolucionat: de PCR massives en ciutats, barris i, fins i tot, blocs de pisos allà on es temia que la circulació del coronavirus es descontrolés per la densitat poblacional i la mobilitat a un servei molt semblant al de la detecció precoç del càncer de còlon, on les farmàcies proporcionaven materials a la població per fer-se una PCR d'automostra. I aquest model és el que es desplegarà ara, tot i que amb canvis.

15.000 proves diàries

La conselleria preveu fer 15.000 proves al dia aprofitant la capacitat d’anàlisi que tenen els quatre laboratoris de referència de Catalunya. En aquests casos, els cribatges seran seriats: el ciutadà serà citat per repetir la prova al cap de quinze dies, sempre que vulgui, fins que el departament decideixi finalitzar el cribatge a la zona. Segons el secretari, aquesta estratègia "no repercutirà en les agendes de les infermeres", sinó que serà administrada pels gestors covid.

El fet de distribuir aquestes automostres des dels CAP s’ha decidit perquè han sigut els equips els que ja han coordinat els cribatges massius en diverses universitats i ja tenen l’aplicatiu i la logística preparada. Això no significa, segons el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que s’hagin descartat les farmàcies com a dispensadors d’aquests kits d’automostra.

280.000 dosis més de Pfizer la setmana que ve

Vergés confia començar a vacunar aquest dijous amb les primeres 24.000 dosis de Janssen la població d'entre 70 i 79 anys. A més, la consellera ha anunciat que Pfizer enviarà 280.000 dosis, 180.000 de les quals es destinaran a les segones dosis de la població de més de 80 anys, la meitat dels quals ja l'han rebut. Aquest enviament suposa un augment considerable respecte a anteriors entregues setmanals de Pfizer, que fins ara eren d'aproximadament 193.000.

stats