Societat 18/05/2020

Salut proposa que Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a la fase 1

La petició també inclou que el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu avancin a la 2

Ara
3 min
Salut proposa que Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a la fase 1

BarcelonaPer continuar amb el procés de desconfinament gradual, el departament de Salut ha proposat al ministeri de Salut que, a partir del dilluns 25 de maig, diversos territoris del país avancin de fase. En concret, que la ciutat de Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud –ara a la fase 0,5– passin a la fase 1 i que les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l'Alt Pirineu, que són les primeres que van entrar a la fase 1, avancin cap a la 2. Si el ministeri de Salut ho accepta, Catalunya quedaria dividida en dos: Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu i Aran a la fase 2 i la resta –Barcelona i l'àrea metropolitana, Lleida, Catalunya Central i Girona– a la 1.

Aquesta és, almenys, la proposta que el departament de Salut ha enviat al govern espanyol, i que ha estat explicada en una reunió entre la consellera de Salut, Alba Vergés, i els alcaldes i alcaldesses de l'àrea metropolitana i posteriorment en l'àmbit del Procicat. Segons informa Salut, l'avançament a la fase 1 de Barcelona s'ha treballat de manera coordinada entre la Generalitat i l'Ajuntament i s'ha proposat després de constatar que "es manté a la baixa l'evolució dels factors de risc epidemiològic", és a dir, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva, que s'uneixen a la major capacitat de diagnòstic gràcies a les proves PCR que es fan als CAP.

Què es podrà fer a la fase 1?

Als territoris que avancen a la primera fase es reprèn l’activitat esportiva, tant professional com no professional, amb l’aplicació de restriccions i mesures d’higiene i seguretat. També és possible reunir fins a 10 persones ja sigui a l’aire lliure, als domicilis o a les terrasses d’establiments de restauració.

Les terrasses poden obrir amb la meitat de l'aforament habitual, i es pot anar a comprar o gaudir de serveis en establiments, sense cita prèvia, que no superin els 400 metres quadrats. També és possible allotjar-se en hotels i establiments turístics sense fer ús de les zones comunes.

En l’àmbit de la cultura, es pot assistir a espectacles d’un màxim de 30 persones en espais tancats o 200 a l’aire lliure, visitar museus amb el 30% de l’aforament i anar a biblioteques per a préstec i devolució de materials. També es pot anar a llocs de culte si no se supera un terç de l’aforament i celebrar vetlles i enterraments de fins a 10 persones en espais tancats, per exemple.

Què es podrà fer a la fase 2?

Per a les regions que passarien a la fase 2 (ara mateix, només estan en aquesta fase les illes Balears de Formentera i Cabrera, i les Canàries de La Graciosa, El Hierro i La Gomera), es reprendrien algunes activitats restringides en la fase 1: els restaurants podrien fer servei de taula i les grans superfícies comercials podrien obrir al 40%, sense possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives. En l'àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes, els teatres, els auditoris i espais similars, limitats a un terç de l'aforament.

Pel que fa a altres locals i establiments diferents a aquests on es facin actes i espectacles culturals, a banda de no superar el terç de l'aforament, no es podran reunir més de 50 persones si té lloc en un espai tancat. En canvi, si és una activitat a l'aire lliure el públic haurà d'estar assegut i respectant la distància necessària, sense superar tampoc el terç de l'aforament ni reunint més de 400 persones.

En teoria, i segons el pla del govern espanyol, en aquesta fase 2 també es podrien obrir les escoles per a les famílies que tinguin fills de 0 a 6 anys i acreditin que els progenitors han de fer treball presencial sense flexibilitzacions. A més, hi haurà límits d'aforament als centres. Pel que fa als alumnes de final de cicle –4t d'ESO, 2n de batxillerat i 2n de grau mig i superior de formació professional–, poden tornar a classe voluntàriament dividint els grups de més de 15 estudiants al 50% per fer assistència alterna o en semigrups. En la nota que ha enviat el departament de Salut, però, no hi diu res d'escoles. El departament d'Educació fa uns dies va dir que presentarà el seu pla de desconfinament aviat, després de la pressió de famílies i docents per concretar com serà la desescalada.

stats