Salut recupera el rastreig de contactes, també a les escoles

Els vacunats completament no faran quarantena però sí que hauran de fer-se una prova al més aviat possible

3 min
Un professional sanitari fent una PCR a un alumne de l’Escola Bell-lloc de Girona en un cribatge massiu al centre fa un mes.

BarcelonaCatalunya recupera el rastreig de covid. El departament de Salut tornarà a fer proves diagnòstiques als contactes estrets de positius, també als centres educatius, després que el volum inèdit d'infeccions de la cinquena onada els obligués a suspendre'ls per la impossibilitat de traçar les cadenes de transmissió. La tendència a la baixa de la corba de contagis que s'encadena des de fa unes setmanes permetrà recuperar aquesta mesura de control i rastreig epidemiològic a partir de dilluns que ve.

Amb aquesta decisió, el Govern dona per acabada la fase de mitigació (no hi ha una circulació descontrolada) i reprèn el rastreig de contactes, fonamental per a la identificació de casos asimptomàtics. Ara bé, el protocol de gestió de casos de coronavirus incorporarà novetats, com el període màxim per fer les proves als contactes, a causa de la contagiositat de la variant delta. Aquesta mutació no només es transmet més fàcilment sinó que la càrrega viral és més elevada a l'inici del contagi (període d'incubació), també entre vacunats amb pauta completa.

Les persones vacunades amb les dues dosis (o amb una, en el cas de Janssen) que siguin contactes estrets d'un positiu continuaran exemptes de fer la quarantena preceptiva de deu dies, però sí que s'hauran de sotmetre a una prova diagnòstica. El test s'haurà de fer entre el quart i el sisè dia des del contacte amb aquesta persona, preferiblement el quart dia. En canvi, les persones no vacunades o amb pauta de vacunació incompleta (només han rebut una dosi) sí que hauran de fer quarantena i fer-se la PCR entre el quart i el sisè dia. Salut ha indicat que totes aquestes proves es faran, sempre que sigui possible, en punts centralitzats.

Canvis als centres educatius

La conselleria també reprèn els tests als contactes estrets de positius a les escoles per buscar casos asimptomàtics dins de les aules, frenar l’expansió del virus i evitar que els centres es converteixin en pols de difusió a la comunitat. El mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, havia admès que s'introduirien canvis en el protocol de tornada a les aules per recuperar els cribatges quan es detecti un contagi en un grup bombolla estable. Finalment, quan es confirmi un positiu en una classe, es faran proves a tots els membres del grup de convivència estable. Les indicacions, com ara quina prova diagnòstica se'ls farà, canvien en funció de l'estat immunitari dels alumnes.

Si l'estudiant té la pauta de vacunació completa i se'l considera un contacte estret, Salut fixa que es farà un test d’antígens ràpid per automostra (se'l farà ell mateix) el mateix dia que es diagnostiqui el contagi, o com a màxim l'endemà. La prova s'haurà de fer a qualsevol oficina de farmàcia que participi en el programa de test d’antígens ràpids supervisats, que reportarà els resultats al sistema sanitari per fer el seguiment de l’estudi de casos i contactes. Pel que fa als alumnes no vacunats o amb la pauta de vacunació incompleta, caldrà seguir el mateix protocol que la població general: s'hauran de fer una PCR entre el quart o el sisè dia, preferentment el quart dia, i complir la quarantena de 10 dies. Encara que la prova surti negativa, l'alumne haurà de fer l'aïllament.

"L'objectiu principal de l’actualització és generalitzar en aquesta fase de la pandèmia el rastreig de contactes per identificar i tallar cadenes de transmissió amb una operativa que moduli la pressió assistencial dels centres d'atenció primària per tal d’accelerar i recuperar tasques assistencials no covid", subratlla Salut en un comunicat.

stats