Salut

El cavall de Troia per combatre el càncer de mama: un fàrmac allarga la supervivència d'un 67% de les pacients

Investigadors catalans confirmen l'alta eficàcia del trastuzumab deruxtecan en un dels subtipus oncològics més agressius

3 min
Javier Cortés, director de l’International Breast Cancer Center

BarcelonaEl 15% del total de casos de càncer de mama que es diagnostiquen al món són del tipus metastàtic HER2-positiu (HER2+), que es caracteritza per una elevada agressivitat i una alta capacitat de proliferació. Per aquest motiu, fa tres anys que l'International Breast Cancer Center-Pangaea Oncology (IBCC), de Barcelona, estudia l'abordatge d'aquest càncer amb un tractament que està demostrant resultats prometedors. Es tracta del fàrmac trastuzumab deruxtecan, que ha aconseguit mantenir amb vida més del 67% de les pacients amb càncer de mama HER2+ metastàtic i no operable tres anys després de rebre aquesta teràpia. La revista Nature Medicine publica aquest diumenge els resultats de la investigació que lidera el director de l'IBCC, Javier Cortés, que destaca amb orgull la millora de la supervivència de les pacients amb aquest fàrmac.

"Ja anticipem que, amb aquest fàrmac, podríem aconseguir un gran control de la malaltia, cosa que s'ha traduït en un augment molt significatiu de la supervivència global”, assegura Cortés, que també és director científic de l'Institut d'Oncologia a l'Hospital Beata María Ana de Madrid. Els investigadors han registrat una supervivència global de 52 mesos en pacients tractades amb aquest fàrmac, la més llarga reportada fins ara en aquest subtipus de càncer de mama en fase metastàtica, per la qual cosa consideren provada la gran eficàcia del trastuzumab deruxtecan.

“Hem confirmat l'alta eficàcia del trastuzumab deruxtecan en pacients amb càncer de mama HER2+ prèviament tractades amb l'estàndard de tractament, taxà i trastuzumab, i, fins on sabem, és la mitjana de supervivència global més llarga reportada en aquest context de malaltia. Més de dos terços (67,6%) de les pacients continuen vives al cap de tres anys”, destaca l'expert. 

Un anticòs eficaç

El trastuzumab deruxtecan actua com un cavall de Troia contra el càncer. Es tracta d'un anticòs que està dissenyat per enganyar les defenses de les cèl·lules tumorals per entrar-hi i destruir-les des de dins. S'administra per via intravenosa i viatja a través de la sang fins on són les cèl·lules canceroses. Un cop allà, reconeix la porta d'entrada, en aquest cas el receptor HER2, i aconsegueix entrar sense ser detectat i alliberar la quimioteràpia que transporta, sense danyar les cèl·lules sanes. Actualment, les teràpies dirigides contra dianes com el receptor HER2 de les cèl·lules tumorals permeten tractar aquest càncer de manera més eficaç. En la pràctica clínica destaquen el trastuzumab, el pertuzumab i el trastuzumab emtansina.

Durant el seguiment de tres anys, a més, el perfil de seguretat del fàrmac "continua sent manejable" i els investigadors no han observat toxicitats acumulatives en les pacients que l'han rebut. De fet, no han registrat casos de malalties pulmonars, una de les complicacions que poden sorgir durant el tractament. En total, hi han participat 524 pacients amb un càncer de mama HER2+ metastàtic o no operable, tractades prèviament amb teràpies convencionals.

Investigació prèvia

El fàrmac en estudi ja havia demostrat una "activitat antitumoral sense precedents" en pacients amb càncer de mama metastàtic HER2+ després de 12 mesos de seguiment. Són les conclusions d'un assaig clínic en què van comparar l'efecte del trastuzumab deruxtecan amb el tractament estàndard, i que també van liderar des de l'IBCC. Amb aquests resultats, Europa, els Estats Units i el Japó van aprovar-lo per a pacients amb aquest subtipus tumoral avançat que ja han rebut un tractament previ sense èxit i també per recurrència de la malaltia. Ara també apareix recomanat en les guies clíniques.

Cortés va presentar els resultats en el Simposi Presidencial del ESMO Congress 2021 i els va descriure com "els més importants i impactants en la història del càncer de mama", una afirmació que continua sent vàlida a tres anys vista d'acord amb les conclusions de l'últim estudi. El director de l'IBCC ocupa la primera posició del món en expertesa en el càncer de mama HER2+ i la quarta posició del món en expertesa en el càncer de mama en general per tercer any consecutiu, segons el rànquing internacional Expertscape.

stats