Salut

Consells per protegir-se de les malalties digestives que més es disparen a l’estiu

L'estiu és una de les èpoques de l'any en què el nostre aparell digestiu pateix més

Un home amb dolor digestiu.
ARA
07/08/2025
2 min

Intoxicacions alimentàries, refluxos molestos, restrenyiment, els norovirus, la famosa diarrea del viatger… L’estiu és una de les èpoques de l’any en què el nostre sistema digestiu pateix més. Per saber com evitar aquests trastorns gastrointestinals i com hem d’actuar si apareixen, hem parlat amb el metge Marc Lleixà, especialista en l’aparell digestiu.

Un dels problemes gastrointestinals més habituals de l’estiu és la salmonel·losi, que podem contraure si mengem algun aliment que no ha estat ben refrigerat. Quan es trenca la cadena del fred, els bacteris es reprodueixen. Això pot passar tot l’any, però "és més probable amb la calor". Per prevenir la salmonel·losi, cal anar amb compte amb els ous i els làctics: “Hem d’evitar que preparats com la maionesa o altres aliments que portin llet o ou cru (salses, cremes, gelats…) estiguin molt temps fora de la nevera”.

Durant l’estiu també es disparen els norovirus, un grup de virus estomacals extremadament contagiosos que causen vòmits i diarrees. Per evitar-ne la propagació, hem de netejar molt bé els aliments i rentar-nos sovint les mans amb aigua i sabó. Si ens contagiem, haurem de fer dieta tova i hidratar-nos molt. “Si tenim diarrees i vòmits a l’estiu, és importantíssim que ens hidratem molt bé perquè, amb la calor, suem i perdem encara més electròlits”, avisa Lleixà.

També caldrà hidratar-se molt si es contrau l’anomenada diarrea del viatger. La majoria de patògens que causen aquest trastorn es transmeten per via fecal-oral a través d’aigües o mans brutes. Per això, “l’ideal és beure aigua embotellada quan viatgem –parant atenció als glaçons que es fan amb aigua de l’aixeta– i rentar amb aigua embotellada tots els aliments que sospitem que poden haver netejat amb aigua de l’aixeta”. Lleixà demana que si es tenen símptomes després d’un viatge a l’estranger s’acudeixi a urgències.

Els casos de reflux gastroesofàgic són molestos i també solen accentuar-se a l’estiu perquè canviem d’hàbits. “Hem de procurar menjar amb calma i sopar tres o quatre hores abans d’estirar-nos”, recomana l’especialista. I si ens segueix passant? “Si es té reflux de forma puntual durant les vacances, es pot optar per un antiàcid tipus Almax”.

Lleixà demana parar atenció a un últim trastorn que també empitjora a l’estiu i que sovint es pateix en silenci: el restrenyiment. Afecta un gran gruix de la població i molts cops s’agreuja quan s’és fora de casa. “En aquests casos, cal augmentar la ingesta de fibra i sobretot hidratar-se molt bé per no causar l’efecte contrari”, avisa l’especialista, que també recomana incorporar activitat física moderada cada dia: “L’objectiu és moure els budells”. Si el cas és molt extrem, abans d'anar-se'n de vacances, es pot parlar amb el metge de capçalera.

El consell estrella

Hi ha una recomanació que és vàlida per a tots els casos: no restar importància als símptomes: “Són temes que fan vergonya i hi ha persones que triguen a anar al metge perquè infravaloren el que els passa, però el cert és que tots són trastorns que poden arribar a ser molt incapacitants i condicionar la vida de la gent”, clou Lleixà.

stats