Salut

Creen una IA capaç de distingir entre tres tipus de tumors cerebrals

Investigadors catalans validen en un estudi una eina que encerta el 78% dels diagnòstics

A.D.S.
2 min
L'eina utilitza ressonàncies magnètiques per fer el diagnòstic

BarcelonaLa intel·ligència artificial (IA) continua obrint-se pas en el camp de la medicina. Ara un estudi liderat per investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i de l'Hospital de Bellvitge ha validat una eina basada en aquesta tecnologia que permet discernir molt millor entre els tres tipus de tumors cerebrals més comuns. S'anomena Discern i utilitza informació espacial i temporal d'una ressonància magnètica estàndard per diagnosticar el tumor. Aquesta eina encerta en el 78% dels casos, una proporció superior a l'obtinguda amb els mètodes convencionals que es fan servir ara. La revista Cell Reports Medicine ha publicat aquest dilluns els resultats de l'estudi que han elaborat amb 40 pacients diagnosticats i han validat amb 500 casos addicionals.

El 70% dels tumors cerebrals malignes són d'un d'aquests tres tipus: glioblastoma multiforme, metàstasi cerebral de tumors sòlids i limfoma primari del sistema nerviós. Cadascun requereix un enfocament terapèutic diferent, per la qual cosa és imprescindible diagnosticar-los de forma correcta i inequívoca. Aquesta eina basada en l’aprenentatge profund és capaç d'identificar patrons de comportament específics en la imatge de cada tumor i "ofereix una informació de gran utilitat per guiar les decisions mèdiques de les unitats multidisciplinàries pel que fa a la necessitat i el tipus de cirurgia requerida per confirmar el diagnòstic", explica el neuroradiòleg clínic, investigador de la unitat de neuroradiologia de Bellvitge i coautor de l'estudi, Carles Majós.

El grup de radiòmica del VHIO, en col·laboració amb la unitat de neuroradiologia de Bellvitge, ha desenvolupat un programari amb accés obert perquè l'eina pugui utilitzar-se a qualsevol centre i continuar perfeccionant el sistema de diagnòstic. La cap del grup i investigadora de l'estudi, Raquel Pérez-López, concreta que el diagnòstic diferencial no invasiu dels tumors cerebrals es basa actualment en l’avaluació d’imatge de ressonància magnètica abans i després d’administrar contrast. Ara bé, un diagnòstic definitiu moltes vegades requereix intervencions neuroquirúrgiques que "comprometen la qualitat de vida dels pacients".

stats