Salut
Societat  /  Salut 14/09/2023

Un estudi avala l'ús supervisat de l'èxtasi per tractar els traumes

El tractament farmacològic convencional fracassa en la meitat dels pacients amb estrès posttraumàtic

2 min
Víctimes d'abús sexual, minories ètniques, persones trans i militars població tenen un risc "desproporcionat" de patir estrès posttraumàtic.

BarcelonaEl potencial medicinal d'algunes drogues es comença a assajar seriosament en malalties com el trastorn per estrès posttraumàtic (TPET). I els resultats d'un estudi en fase 3 de la Universitat de Califòrnia suggereixen que la MDMA, coneguda com èxtasi, pot servir per reduir-ne els símptomes sempre que s'administri de manera supervisada, amb les dosis adequades i combinant-la amb teràpia psicològica. La neuròloga i psiquiatra Jennifer Mitchell ha descrit, en un article publicat aquest dijous a la revista Nature Medicine, una teràpia assistida amb èxtasi ben tolerada per 104 persones diagnosticades amb TEPT moderat i greu.

L'estudi ha avaluat l'eficàcia i la seguretat d'una teràpia assistida amb MDMA d'una durada de 18 setmanes en víctimes d'abús sexual crònic, membres de minories ètniques i racials, persones trans, militars i persones exposades a episodis traumàtics. Els participants en l'assaig havien viscut amb el trauma almenys 16 anys. Mitjançant sessions psicològiques de 90 minuts i tres cicles de tractament, espaiats durant un mes, la teràpia assistida amb èxtasi va reduir els símptomes del TEPT en el 86% dels participants. D'aquests, un 71% van deixar de complir els criteris de diagnòstic del TEPT, sobretot les dones, enfront del 47,6% dels participants que rebien placebo. "No es van identificar esdeveniments adversos greus", remarquen els autors.

Els científics diuen que, de tots els fàrmacs que s'han provat fins ara per tractar traumes, l'èxtasi és el que ha obtingut més bons resultats. En aquests experiments s'utilitza per ajudar a recordar l'estrès traumàtic i crear un estat de benestar que suprimeix el pànic i la por. Això ajudaria els pacients a encarar l'experiència que va causar inicialment el problema i superar-la.

No és la primera vegada que l'equip de Mitchell assaja aquesta teràpia –va publicar un primer assaig el 2021–, però aquest nou estudi ha demostrat que és "eficaç com a tractament per a una població més àmplia". És una via d'estudi interessant, tenint en compte que el TEPT es relaciona amb trastorns de l'estat d'ànim, consum d'alcohol i substàncies que, en essència, acaben desencadenant una exacerbació dels símptomes, resistència al tractament i, a la llarga, suspensió del tractament. De fet, tot i que ja hi ha fàrmacs selectius per tractar aquest trastorn, fins a un 47% dels pacients no hi responen. Un altre dels elements que destaquen els investigadors és la diversitat ètnica dels participants, un element molt poc habitual en els assajos. En aquest cas era present en la meitat de la mostra.

stats