Macrofestes il·legals en cases rurals durant la pandèmia i sense pagar ni un euro

Els Mossos han detingut els organitzadors, que cobraven entrada als assistents

2 min

BarcelonaIncomplien les restriccions del covid. Buscaven cases rurals de Catalunya on poder muntar macrofestes amb 300 o 400 participants sense que els propietaris ho sabessin i sense pagar-los ni un euro pel lloguer dels espais, que creien que havien llogat a alguna família. Feien el mateix amb el material que llogaven i amb els serveis de càtering i beguda: les factures quedaven pendents. Però els organitzadors de les festes del covid feien un negoci rodó, perquè cobraven entrada als assistents i també per les consumicions. Els Mossos d’Esquadra han detingut tres persones que formaven un grup criminal que, segons la policia, havia vist una oportunitat enmig de la pandèmia i oferia festes il·legals sense pagar ni un euro: la suma del frau es calcula que és d’uns 200.000 euros.

Els organitzadors contactaven amb els responsables de les cases rurals i de les empreses amb noms falsos per amagar la seva identitat. Utilitzaven documentació d’altra gent o una tercera persona, que feia intermediària i que desconeixia la seva intenció real. També enviaven per e-mail el justificant falsificat d’una transferència bancària perquè els propietaris es creguessin que havien pagat, i donaven l'argument que com que hi havia el cap de setmana pel mig el pagament seria efectiu al cap d’uns dies, quan ja havia passat la festa. La seva estafa consistia en actuar amb molt poc marge, unes 24 hores, des que contactaven amb els responsables de les cases rurals i les empreses fins que es feia la festa.

Els assistents sabien la ubicació la mateixa nit per evitar que la celebració pogués arribar a la policia, segons els Mossos. Tot i que les cases rurals acostumaven a tenir una capacitat d’entre 10 o 15 persones, n’hi feien cabre centenars. El grup tenia ben repartides les funcions: el lloguer dels espais, la convocatòria per les xarxes socials, la contractació dels càterings i dels equips de so i llum, i la seguretat i el control d’accés. No tenien una predilecció geogràfica especial, perquè van actuar arreu de Catalunya: les comarques per on van passar són el Maresme, la Noguera, el Garraf, el Pla de l’Estany, l'Alt Camp, el Baix Empordà, el Gironès, el Bages, Osona, la Selva i el Tarragonès.

Els Mossos vinculen els tres detinguts amb almenys 25 festes il·legals durant el covid i els atribueixen 25 delictes d’estafa i falsificació documental. Després de passar a disposició judicial, han quedat en llibertat amb càrrecs. Al marge del recorregut penal, la policia també els ha denunciat perquè els imposin multes per haver incomplert les mesures covid que hi havia vigents.

stats