Salut

Menys morts i operacions més amables: els beneficis d'ampliar les mamografies a les dones de 45 anys

Salut estudia avançar els cribatges del tumor més freqüent, tal com recomanen les autoritats internacionals

3 min
Una dona es fa una mamografia en un hospital català, en una imatge d'arxiu cedida per l'Institut d'Assistència Sanitària.

BarcelonaEl càncer de mama és el tumor més freqüent en dones i també el que causa més defuncions, tot i que la supervivència de les pacients voreja el 90%. L'any 2023, a Catalunya, van morir 1.067 dones per aquest tipus de càncer, per la qual cosa les autoritats sanitàries insisteixen en la detecció precoç de la malaltia: com més aviat es detecta el tumor, més altes són les possibilitats de curar-se. Dels 5.337 casos que es van diagnosticar, gairebé la meitat van ser de dones d'entre 50 i 69 anys i, per això, els experts han recomanat que els programes de detecció precoç es dirigeixin a les dones d'aquesta franja d'edat. A aquestes pacients se'ls fa una prova cada dos anys anomenada mamografia, que consisteix a radiografiar les mames a la recerca de cèl·lules o lesions canceroses i, així, anticipar-se a fases més avançades del càncer. Ara, els experts recomanen que les proves periòdiques comencin als 40 anys i s'allarguin fins als 74.

"Ampliar el programa de cribatge del càncer de mama incrementaria la supervivència perquè es diagnosticarien abans els casos i hi hauria una desescalada del tractament quirúrgic, és a dir, les cirurgies serien menys agressives", explica la cap de la unitat de càncer de mama de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona, Gemma Viñas. Ara bé, l'experta remarca que l'ampliació del programa s'hauria de fer de forma progressiva i avaluant bé en cada franja d'edat els riscos i els beneficis de les pacients. A les comarques gironines, l'adherència al programa és molt bona i hi participa un 70% de les dones cridades a fer-se la prova. A més, Viñas apunta que hi ha una bossa de pacients que fan cribatge oportunista, que vol dir que se la fan pel seu compte de forma regular quan van al ginecòleg, sobretot a la franja d'entre 40 i 50 anys.

L'any passat a Catalunya es van detectar 1.098 casos de càncer de mama a la franja de 30 a 49 anys i 1.622 a la franja de més de 69 anys. Sumades, la xifra total de diagnòstics és més elevada que en dones d'entre 50 i 69 anys, el grup d'edat on ara mateix es concentren les proves diagnòstiques per detectar precoçment els tumors. Experts del grup de treball de serveis preventius dels Estats Units també han suggerit rebaixar 10 anys l'inici dels cribatges per mamografies, segons un estudi publicat a la revista JAMA publicat a finals d'abril. En aquest sentit, defensen que ampliar els programes milloraria les taxes de supervivència actuals i també adverteixen que cada cop es detecten més casos entre els 40 i els 50 anys.

Pel que fa a Europa, les autoritats també suggereixen que es faci aquesta ampliació i que els cribatges periòdics vagin dirigits a totes les dones d'entre 40 i 74 anys. Amb aquest escenari, el departament de Salut estudia estendre les proves periòdiques a franges d'edat més joves i també més grans, segons ha avançat El Periódico. De moment, però, els experts catalans estan valorant la mesura i encara no han pres cap decisió, segons expliquen a l'ARA fonts de Salut.

Augment de casos

Un dels motius pels quals es recomana ampliar els cribatges és l'increment generalitzat de casos de càncer de mama a totes les franges d'edat. "Com que és el més freqüent, també és el més mortal", argumenta Viñas, que relaciona l'increment de diagnòstics amb la prevalença d'hàbits de vida poc saludables com el tabaquisme, el consum d'alcohol i el sobrepès. El darrer és un factor de risc "molt important" per al desenvolupament de qualsevol càncer, per la qual cosa l'experta insisteix que cal incidir en polítiques de salut pública que afavoreixin estils de vida més saludables.

Amb tot, creu que té sentit ampliar el programa de cribatge i considera que s'ha de començar per les dones de més de 69 anys. "Com que cada cop la població envelleix millor, és important que aquestes dones continuïn participant en els cribatges", raona Viñas. L'ampliació de les proves periòdiques a més franges d'edat comportaria també un increment de la pressió assistencial i de la despesa sanitària, si bé cal fer-ho per millorar les taxes de supervivència de les pacients.

stats