Espanya manté la mascareta als avions tot i l'aval europeu a retirar-la

L'Estat no s'acollirà a la nova recomanació i el tapaboques continuarà sent obligatori als vols

ARA
2 min
La laxa prevenció del covid  als avions

BarcelonaLes mesures que encara s’apliquen per la pandèmia del covid van desapareixent. La més visible, la d’haver de portar la mascareta, cada cop és menys present. L’Agència Europea de Seguretat (EASA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han anunciat que retiraran la recomanació que sigui obligatòria als avions i als aeroports d’Europa a partir de la setmana vinent. Diuen que la mascareta ja no caldrà per la situació actual de la pandèmia i pels nivells de vacunació i d’immunitat natural. Però la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha respost aquest dimecres que Espanya no s’acollirà a la nova recomanació perquè l’ús del tapaboques continuarà sent d’obligat compliment al transport públic i als avions.

"[Europa] diu que l’ús de les mascaretes ha d'alinear-se amb les mesures nacionals. Per tant, [a Espanya] no és obligatòria a les andanes ni als aeroports, però sí al transport públic i als avions", ha deixat clar Darias. Per tant, el govern espanyol manté les mascaretes als vols i rebutja l’aval europeu a retirar-les a partir del 16 de maig. En canvi, l’EASA i l’ECDC defensen que no haurien de ser obligatòries en els viatges aeris, "alineant-se àmpliament amb els requisits de les autoritats nacionals d'Europa per al transport públic". Consideren que és un "gran pas" cap a la "normalització" per als passatgers i les tripulacions, tot i que suggereixen als viatgers que actuïn amb "responsabilitat" perquè han de plantejar-se tornar a fer servir la mascareta si estan esternudant i tossint.

Tanmateix, les recomanacions dels organismes europeus diuen que els passatgers vulnerables hauran de continuar portant la mascareta i que el seu ús s’ha de seguir fomentant en vols cap a països o des de països on encara es demani al transport públic, com és el cas d’Espanya. "Les normes i els requisits dels estats d’origen i de destinació han de ser respectats i aplicats de forma coherent i els operadors s’haurien d’ocupar d’informar els passatgers de les mesures requerides", ha assegurat la directora de l’ECDC, Andrea Ammon. Tot i que molts estats ja no demanen als viatgers que omplin un formulari de localització abans d’emprendre el vol, les dues organitzacions consideren que les aerolínies haurien de mantenir els seus sistemes de recol·lecció de dades per activar-los si apareix una nova variant del covid.

Per acabar, l’EASA i l’ECDC han animat els passatgers a respectar la distància de seguretat als aeroports quan sigui possible i que els operadors de les infraestructures adoptin un "enfocament pragmàtic" perquè "han d’evitar imposar requisits de distanciament si això fa que es formin colls d’ampolla en altres punts del trajecte".

stats