Salut
Societat Salut 27/02/2023

La música 'heavy metal' estimula més l'activitat cerebral de pacients sedats

L'estudi suposa un avenç en la neurorehabilitació de pacients a UCI

ARA
2 min
Infermeres en una UCI de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona durant la pandèmia.

BarcelonaLa música heavy metal produeix més respostes cerebrals en pacients sedats que la música clàssica. Aquest és el resultat que han obtingut tres investigadors de l'Hospital Universitari de La Princesa de Madrid que han publicat un estudi pilot revelador a la revista científica de neurociència Journal of Integrative Neuroscience. Els facultatius d'aquest centre madrileny han analitzat les variacions de l'activitat cerebral en pacients exposats a estímuls musicals sota els efectes de la sedoanalgèsia, tenint en compte que la música és un mètode amb valor per a l'estimulació en trastorns de consciència, detalla l'hospital en un comunicat.

Els sis pacients seleccionats per a l'estudi van ser cinc dones i un home amb edats compreses entre 53 i 82 anys que estaven ingressats a l'UCI per diferents patologies i el seu estat era d'inconsciència. Tots sis van ser exposats a tres tipus de música clarament diferenciats: la música clàssica de Mozart (Sonata per a dos pianos en D, K 448), la dodecafònica de Schönberg (Klavierstück Op. 33a) i el heavy metal de la banda danesa Volbeat (The devil's bleeding crown). Per fer-ho els van col·locar auriculars i el volum de la música corresponent al d'una conversa normal, i van registrar les respostes en electroencefalogrames.

Les dades obtingudes demostren que la música heavy metal va ser la que va produir més canvis en les respostes cerebrals, mentre que la clàssica va mostrar una tendència a la reducció de l'activitat cerebral. L'estudi suposa una novetat perquè inclou en la tria músiques diferents de la clàssica. Sembla clar també que diferents estils indueixen respostes heterogènies al cervell, per la qual cosa la seva utilització com a eina en el procés de rehabilitació ja pot ser una realitat.

De fet, els resultats fan factible que el heavy metal arribi a implementar-se en la neurorehabilitació de pacients a UCI i que aquest contrast de respostes a diferents tipus de música constitueixi una eina útil per a la rehabilitació dels pacients.

stats