Salut
Societat Salut 05/09/2023

Un nen de Reus, tercer cas de dengue autòcton a Catalunya des del 2018

El menor va estar ingressat la setmana passada a l'hospital però ja té l'alta

ARA
2 min
PROBLEMA SANITARI  El mosquit tigre és un vector transmissor de malalties com el dengue.

BarcelonaPer tercera vegada des del 2018, quan es va detectar el primer cas, una persona s'ha contagiat de dengue a Catalunya sense viatjar a cap dels països on circula aquest virus. Es tracta d'un menor de quatre anys que va estar ingressat una setmana a l'hospital i que ja ha rebut l'alta, segons ha confirmat el departament de Salut. El dengue és una malaltia que es transmet per la picada d'un mosquit infectat i genera febre, mal de cap intens, dolor darrere dels globus oculars, dolors musculars, erupció cutània o nàusees. Els casos de persones que emmalalteixen per aquest virus a Catalunya no són infreqüents. Només aquest any se n'han detectat 27, però gairebé sempre es tracta de pacients que s'infecten en països on aquesta malaltia és endèmica. L'últim cas fins ara d'un malalt que hagués contret el virus a casa nostra va ser el 2019 i en els últims quatre anys no se n'havia detectat cap més fins aquest.

El menor, segons ha avançat El Periódico, va estar la setmana passada ingressat a l'Hospital Sant Joan de Reus amb un quadre de febre i mal de cap, però ja ha rebut l'alta. Se sospita que s'hauria infectat a través de la picada d'un mosquit tigre. Ara, des de Salut Pública han posat en marxa les actuacions que marca el protocol en aquest tipus de casos per evitar el possible contagi d’altres persones. S’estan buscant de manera activa nous casos als llocs on va residir el pacient i als llocs que hagi visitat i s’estan realitzant les inspeccions entomològiques a les zones anteriors per detectar possibles focus de transmissió.

A més, s’ha alertat els serveis d’atenció primària i hospitalària per detectar casos sospitosos entre les persones que hagin residit o viatjat a la zona. També s’ha sol·licitat la realització de cribatges delimitats en la zona de detecció per a la donació de sang i els seus components, òrgans i teixits.

Durant l’any 2022, la detecció de casos de dengue a Catalunya va augmentar gairebé al nivell d’abans de la pandèmia amb un total de 120 casos confirmats. Tots els casos que es van registrar van ser importats d’àrees geogràfiques on el virus del dengue circula de manera endèmica. Tres quartes parts dels casos detectats eren de pacients que s'havien contagiat a la regió de les Amèriques.

No obstant això, el risc d’importació de casos de les zones endèmiques cap a les zones no endèmiques però on hi ha presents possibles vectors fa que la transmissió sigui factible i hi hagi casos entre la població autòctona. Això s'ha anat detectant els darrers anys: per exemple, a Espanya durant el 2018 i el 2019 (dos casos registrats a Catalunya), a França i Itàlia durant el 2020 (11 i 13 casos, respectivament), i els brots detectats durant el 2022 a Eivissa, amb 6 casos, i a França, amb 9 brots i 65 casos.

stats