Societat Salut 05/06/2022

Un nou tractament augmenta la supervivència en un tipus de càncer de mama metastàtic

Investigadors del Clínic-IDIBAPS, l'ICO i el VHIO participen en l'estudi, presentat al congrés americà d'oncologia

Ara
3 min
L'equip investigador que ha participat en la troballa d'un nou tractament per al càncer de mama metastàsic

Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han participat en un estudi internacional que demostra l'eficàcia d'un nou fàrmac per al càncer de mama metastàtic amb una baixa expressió de la proteïna HER2. El tractament amb trastuzumab deruxtecan, una combinació d'una teràpia dirigida amb quimioteràpia, aconsegueix doblar la supervivència sense progressió de la malaltia en les pacients amb aquest tipus de tumor respecte a les teràpies estàndard. L'article es publica al New England Journal of Medicine (NEJM) i s'ha presentat aquest diumenge en la sessió plenària del congrés de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO, en les sigles en anglès), una de les cites més importants d'aquest camp.

En l'article, hi han participat els oncòlegs Aleix Prat, de l'Hospital Clínic, cap del grup de genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids de l'IDIBAPS i professor de la Universitat de Barcelona (UB); Maria Vidal, professora i investigadora del mateix grup del Clínic-IDIBAPS-UB; Cristina Saura, responsable de la unitat de càncer de mama de l'Hospital Vall d'Hebron i del grup de recerca de càncer de mama del VHIO, i Miguel Gil, cap del servei d'oncologia mèdica de l'ICO L'Hospitalet i investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). 

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a tot el món. La classificació molecular del càncer de mama permet decidir quin és el millor tractament en funció de les característiques del tumor. Els nivells d'HER2, una proteïna que es troba a l'exterior de les cèl·lules tumorals, es determinen de forma rutinària per decidir quina és l'estratègia de tractament adequada. 

"Fins ara, les pacients amb tumors HER2-negatius no es beneficiaven de tractaments contra l'HER2 com el trastuzumab, un anticòs que ha canviat l'evolució del càncer de mama HER2-positiu", explica Aleix Prat, membre del comitè directiu responsable de l'assaig clínic. El trastuzumab deruxtecan és un nou fàrmac que conjuga un anticòs monoclonal (el trastuzumab) amb un quimioteràpic (el deruxtecan) i ha estat aprovat recentment per al tractament del càncer de mama metastàtic HER2+ per l'Agència de Medicaments dels Estats Units (FDA) i d'Europa (EMA).

L'estudi, en què han participat 557 pacients, mostra que la supervivència lliure de progressió va ser de prop de 10 mesos quan es va fer servir el trastuzumab deruxtecan i de 5,1 mesos amb la quimioteràpia habitual. La supervivència mitjana va ser de 23,4 mesos enfront de prop de 17 mesos fent la mateixa comparació.

"Els resultats obtinguts són estadísticament significatius, clínicament molt rellevants i amb uns efectes adversos molt manejables. Aquest tractament passarà a ser un estàndard aviat i esperem que no es trigui gaire a poder incorporar-lo en el sistema públic un cop l'aprovin l'Agència Europea de Medicaments i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris", indica Miguel Gil.

L'estudi conclou que el tractament amb trastuzumab deruxtecan és la primera teràpia dirigida contra HER2 que demostra un benefici clínic significatiu en pacients amb càncer de mama metastàtic amb baixa expressió d'HER2.

"Actualment, el fàrmac es continua avaluant en altres assajos clínics de fase 3, oberts als nostres centres, en fases més precoces de la malaltia, quan les pacients encara no han rebut quimioteràpia per a la seva malaltia metastàtica, per veure si millora encara més l'eficàcia, així com en pacients amb tumors que tenen una mínima expressió d'HER2 i no van ser incloses en aquest primer estudi", assenyala Cristina Saura.

stats