Religió

El Papa rebutja el canvi de sexe i els ventres de lloguer perquè "atempten contra la dignitat humana"

El Vaticà torna a carregar contra l'eutanàsia i l'assistència al suïcidi

3 min
El papa Francesc dirigint una oració a la plaça de Sant Pere.

RomaEl Vaticà denuncia que la gestació subrogada i les operacions de canvi de sexe atempten contra la dignitat humana. Així ho afirma el nou document del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, el ministeri vaticà que s'encarrega de custodiar la doctrina catòlica. Un text l'elaboració del qual ha durat cinc anys i que es va publicar aquest dilluns en ocasió del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans amb l'objectiu d'"aclarir alguns malentesos que sorgeixen sovint al voltant de la dignitat humana".

A Dignitas Infinita, el Vaticà reitera la posició de l'Església davant les que considera greus violacions de la dignitat humana, entre les quals inclou, a més de l'eutanàsia i l'avortament, la teoria de gènere, el canvi de sexe, la maternitat subrogada i les “noves violències digitals”. La novetat principal del document és la inclusió d'alguns temes clau del recent magisteri del papa Francesc, “que són d'especial actualitat”. El document, aprovat pel pontífex i signat pel cardenal Víctor Manuel Fernández, prefecte del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, una de les persones més properes a Francesc dins de la cúria, també es pronuncia sobre la guerra, la pobresa, la violència contra les dones, els immigrants i els homosexuals.

Tot i els atacs contra el pontífex argentí per part de l'ala més conservadora de l'Església després de la recent obertura a la benedicció de les parelles homosexuals, el document defensa que qualsevol persona, “independentment de la seva tendència sexual, ha de ser respectada en la seva dignitat” i condemna que “en alguns llocs se l'empresoni, se la torturi i fins i tot se la privi del bé de la vida únicament per la seva orientació sexual”.

Criatures com a mercaderies

On no ha transigit el Papa és en la transsexualitat, i un dels punts més controvertits del nou document és la denúncia explícita de l'anomenada “teoria de gènere” perquè, assegura el text, “esborra les diferències en la seva pretensió d'igualar tothom” i “pretén negar la diferència més gran possible entre els éssers vius: la diferència sexual”. En aquest sentit, es condemnen les operacions de canvi de sexe perquè es corre el risc d'"atemptar contra la dignitat única que la persona ha rebut des del moment de la concepció". Tan sols permet intervencions en casos d'"anomalies genitals, que ja són evidents en néixer o que es desenvolupen posteriorment".

Pel que fa a la gestació subrogada, el document denuncia que es tracta d'una pràctica “deplorable” mitjançant la qual “el nen, immensament digne, es converteix en un mer objecte”. El Vaticà lamenta, a més, que la reproducció mitjançant ventres de lloguer "ofèn greument la dignitat de la dona i de la criatura i es basa en l'explotació de la situació de necessitat material de la mare". En aquest sentit reitera la crida del papa Francesc perquè la comunitat internacional es comprometi a prohibir “universalment” aquesta pràctica. En aquest sentit, a Espanya, tot i que està prohibida, es permet registrar els nadons nascuts d'un contracte a l'estranger.

A Dignitas Infinita, l'Església torna a carregar contra les pràctiques de l'eutanàsia i el suïcidi assistit perquè considera que “ajudar el suïcida a treure's la vida és una ofensa objectiva contra la dignitat de la persona que ho demana, encara que amb això es complís el seu desig”. I, finalment, el text també reflexiona sobre la violència digital i les violències —en plural— contra les dones, entre les quals inclou, a més del feminicidi i la poligàmia, la coacció a l'avortament. El document considera així mateix una greu violació de la dignitat humana els abusos sexuals, “un fenomen que afecta també l'Església i representa un obstacle seriós per a la seva missió”.

stats