Salut

Salut assegura que les infermeres cobraran un mínim de 35.000 euros anuals

Les pujades de sou dels treballadors de la sanitat pública seran retroactives i efectives a partir del gener

3 min
Infermeres baixant la Via Laietana de Barcelona a la manifestació contra el conveni de l'ICS.

BarcelonaDarrere la convocatòria de protestes de les infermeres de la sanitat pública, que dimarts va aconseguir mobilitzar sobretot les professionals de l'atenció primària i que demà culminarà amb una manifestació a les portes de la conselleria de Salut, hi ha una demanda d'atenció, reconeixement professional i augment salarial. Així ho sosté Infermeres de Catalunya, que, tot i no tenir representació a la taula de negociació de l'Institut Català de la Salut (ICS), ha canalitzat el malestar d'una part de les treballadores –consideren que el nou conveni laboral menysté la seva professió i no els paga prou– cap a una vaga sectorial, la primera en molts anys. Des del departament de Salut, però, asseguren que les millores plasmades al conveni són substancials per a les 16.000 infermeres de la sanitat pública i subratllen que cap d'elles cobrarà menys de 35.000 euros, sense tenir en compte les retribucions complementàries.

Entre les mesures que recull el nou conveni hi ha una reducció de 43 hores anuals en la jornada laboral i l'increment del sou fix de les infermeres, que Salut xifra en 1.700 euros anuals nets i 500 euros que passen de ser complements variables a fixos. Aquesta mesura ja es va aplicar amb el conveni del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat). A més, es creen complements per reconèixer les especialistes amb títol (1.500 euros anuals) i les especialitzades via màster o expertesa de 10 anys d'experiència, segons ha detallat Salut aquest dijous. En aquest cas, l'increment serà de 1.000 euros anuals quan treballin a crítics, quiròfans, anestèsia i cremats, i de 750 euros pel que fa a la resta de serveis medicoquirúrgics.

Per exemple, amb l'anterior conveni laboral, una infermera d'atenció primària de l'ICS cobrava en brut un mínim de 28.800 euros anuals. Sumant-hi el complement per objectius, aquest podia arribar a ser de 38.900 euros anuals. De mitjana, doncs, en cobraven 35.500 euros. Amb l'acord vigent, Salut assegura que el sou mínim d'aquestes professionals serà de 35.000 euros perquè el complement per objectius passa a ser fix, i el màxim, 42.000 euros. De mitjana seran 40.000 euros.

Si, a més, la infermera té una especialitat, ara rebrà un mínim de 39.500 euros i un màxim de 43.500 euros. En aquests supòsits, caldrà sumar, cas per cas, els triennis, els torns dobles o les guàrdies de cap de setmana. També s'han simplificat els complements que es perceben segons si es treballa en àmbit rural (8.571 euros) o urbà (7.546 euros), i també els de desplaçament, amb tres tipologies segons si s’exerceix en ciutat o fora de les àrees més poblades (entre 2.750 i 3.750 euros).

Tots aquests increments salarials que recull el tercer conveni de l'ICS es començaran a cobrar a la nòmina del gener, però de forma retroactiva des del 23 de novembre, l'endemà que es firmés l'acord.

Pagar més a la zona rural

Les infermeres d'hospital passaran de cobrar uns 35.000 euros anuals de mitjana amb complements d'objectius a 40.977 euros. El plus d'encavalcaments de torn –el període de traspàs d'informació de pacients, que fa que les treballadores hagin d'entrar abans o sortir més tard per fer-lo– es pagarà amb un màxim de 300 euros. Pel que fa a les treballadores amb jornades per torns, que treballen també els caps de setmana i els festius, reben un complement màxim de 450 euros anuals. A més, les que facin voluntàriament les 43 hores que el conveni redueix rebran un complement de 1.500 euros a l’any. 

En el cas de les llevadores, Salut indica que el sou puja en 1.200 euros anuals per complement d’homologació i en 1.500 de carrera professional, és a dir pel fet de ser especialista. Les llevadores en àrea de difícil cobertura també cobraran 2.000 euros anuals més de desplaçament. Segons els càlculs de la conselleria, el sou mitjà passarà de 36.547 euros a 39.497 euros en àrea urbana, i de 38.288 euros a 43.522 euros a l’àrea rural. 

Des del departament asseguren que l'acord pretén homologar tot el sistema públic de salut català i el conseller Manel Balcells va assegurar el dia de la presentació que aquest pacte situa Catalunya en una posició competitiva per retenir el talent davant d'altres comunitats autònomes.

Per part de les infermeres, l'acord del conveni només va rebre el suport de Satse, l'únic sindicat específic d'infermeria amb representació a la taula de negociació. Tampoc ho aprova el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya, ja que considera que les millores introduïdes no satisfan les necessitats expressades per aquest col·lectiu sanitari des de fa temps. A més, han retret a Balcells que hagi actuat amb "tanta rapidesa i sense marge per a la reflexió" amb l'acord.

stats