Competència
Societat Salut 09/02/2023

Salut reclama 526 milions al càrtel d'empreses que va pactar preus dels bolquers per a adults

Aquesta és la primera demanda de danys i prejudicis per una conducta anticompetitiva a Espanya

2 min
Un auxiliar ajuda a netejar un pacient amb bolquers, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl Servei Català de Salut (CatSalut) reclama una indemnització de 526 milions d’euros a les empreses que durant anys van pactar els preus de venda dels bolquers per a adults, un producte que a les farmàcies subvenciona la Seguretat Social per als pacients amb incontinència orinaria. Aquesta és la primera vegada que una administració pública espanyola reclama danys i perjudicis per l’acció d’un càrtel empresarial, explica a l’ARA Albert Poch, advocat del despatx Redi, que assessora l’organisme del departament de Salut en reclamacions de danys.

La reclamació dels 526 milions d’euros es produeix després que els tribunals hagin confirmat la sanció milionària que va imposar la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) l’any 2016 a set empreses i a la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN) per haver dissenyat una estructura per fixar els preus de venda als distribuïdors majoristes d’aquest producte comercialitzat a través de les farmàcies, en un període que com a mínim va del desembre del 1996 fins al gener del 2014. Segons explica Poch, actuaven “com una sola empresa” amb l’objectiu sempre que els preus d’aquests productes sanitaris anessin a l’alça, i fins i tot es coordinaven per dificultar les licitacions dels productes. Entre els condemnats hi ha Laboratoris Indas, Hygiene Products, Barna Import Mèdica, Tèxtil Planas Oliveras S.A. i Cotons del Bages, mentre que a Procter and Gamble, un altre dels fabricants, se la va acabar eximint del pagament de la multa perquè va revelar l’existència del pacte.

Al llarg dels 18 anys que va durar el càrtel, el departament de Salut va desembutxacar uns 300 milions d’euros, que, afegits als 200 milions en interessos per l’actualització de preus, sumen els 526 milions reclamats.

Precisament, aquest dimecres l’Autoritat Catalana de la Competència ha instat les administracions a reclamar els danys ocasionats per conductes anticompetitives, ja que tenen un impacte econòmic “molt significatiu” en el sector públic. Segons l’OCDE, la falta de competència encareix els preus dels contractes un 20%.

stats