Salut

Salut ha requerit a almenys 22 escorxadors catalans que millorin la higiene

El Govern avisa que no es detecten prou bacteris de la carn, però que els processos posteriors garanteixen la seguretat alimentària

Imatge d’arxiu de l’escorxador de Mercabarna, ara tancat.
2 min

BarcelonaFa dos anys el Govern va endurir les inspeccions als escorxadors catalans d'acord amb un nou reglament europeu, que amplia el nombre d'espècies animals de consum humà que s'han de controlar. Amb l'objectiu d'assegurar la màxima higiene des de l'inici del procés, aquests locals han de comprovar la presència de bacteris com Salmonella i Campylobacter en el moment del sacrifici i, a banda, el departament de Salut també fa controls per verificar que s'està complint amb la nova normativa. Ara bé, en un document a què ha tingut accés l'ARA, Salut afirma que "els autocontrols dels operadors no reflecteixen la prevalença real" d'aquests bacteris i reconeix que hi ha una manca de detecció generalitzada que, en alguns casos, és fins i tot "notable".

El cap del Servei de Veterinària de la secretaria de Salut Pública, Lluís Picart, explica que de moment encara no han aplicat sancions a cap dels escorxadors catalans, però sí que han requerit a almenys 22 locals que incorporin un nou pla per revertir la manca de detecció en els últims dos anys. L'any 2023 ho van demanar a sis escorxadors, i el 2024, amb dades provisionals, a almenys setze, un increment que Picart atribueix al fet que han intensificat les inspeccions en l'últim any i han inclòs locals que el primer any del programa en van quedar fora.

"Això no afecta la seguretat alimentària. Els controls es fan en un estadi molt inicial, just després del sacrifici, però encara hi ha tota una sèrie de processos per garantir la seguretat dels consumidors. Amb aquest programa, volem que hi hagi el màxim d'higiene des del principi", aclareix Picart. Si s'assegura que no hi ha bacteris en aquesta primera etapa, les següents es podran fer amb "millors condicions" i, si es detecta que la carn està contaminada en una altra etapa, serà més fàcil identificar-ne les causes, afegeix el cap del Servei de Veterinària.

"Grans discrepàncies"

En total, l'any 2023 Salut va recollir més de 1.000 mostres i els escorxadors van fer gairebé 6.000 autocontrols, amb "grans discrepàncies" entre els resultats obtinguts. Segons dades del departament, que són les que mostren la quantitat real de bacteris, el pollastre presenta la prevalença més gran de Salmonella (17,30%), seguit del gall dindi (16,67%), del boví (15,71%), del porcí (7,87%) i de l’oví (2,50%). En canvi, si mirem les dades dels locals, els resultats estan molt lluny del control oficial: el gall dindi, un 3,45%; el pollastre, un 3,08%; el boví, un 1,06%; el porcí, un 0,81%, i l'oví, un 0%. Pel que fa a la presència del bacteri Campylobacter en pollastres, la dinàmica és la mateixa: Salut va detectar una prevalença d'un 11,35%, i els escorxadors, d'un 4,21%.

Amb aquests resultats, el departament és contundent: "Cal que els operadors econòmics duguin a terme autocontrols més rigorosos". A més, Salut insta els locals als quals se'ls ha requerit un pla d'acció "a millorar els seus estàndards d’higiene", i recomana, tant als escorxadors com als laboratoris externs que analitzen les mostres, que apliquin controls més exhaustius a l'hora d'obtenir, analitzar i comunicar el mostreig. En cas que els plans d'acció no funcionin, Picart assegura que se sancionarà els locals, però també insisteix que el programa tot just comença a desplegar-se i que cal més temps per avaluar-ne els resultats.

stats