Sanitat aprova dividir en cinc la dosi de la vacuna de la verola del mico

Espanya anuncia que fins a finals d'any comprarà 5.000 vials per subsanar l'escassetat d'aquest medicament

ARA
2 min
Dos vials de la vacuna contra la verola del mico.

BarcelonaLa Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dilluns l'administració per via intradèrmica de la vacuna de la verola del mico, que permetrà multiplicar per cinc les dosis actuals, excepte per a embarassades, criatures i immunodeprimits, als quals se'ls continuarà posant subcutàniament la quantitat normal de preparat. La decisió respon al nou criteri de l'Agència Europea de Medicaments (EMA en les sigles en anglès), que divendres passat va autoritzar aquesta nova via per posar fi a l'escassetat d'aquest medicament al mercat.

Així, a partir d'ara, a les persones més grans de 18 anys se'ls injectarà una dosi intradèrmica de 0,1 ml (tant en preexposició com en postexposició), amb l'excepció de dones embarassades i immunodeprimits, que continuaran rebent 0,5 ml per via subcutània. El prospecte d'Imvanex no preveu la vacunació infantil —tampoc la de les embarassades—, però al formar part dels grups en què la malaltia es pot desenvolupar de manera greu, l'estratègia aconsella un consentiment informat després de fer una avaluació individualitzada de riscos i beneficis.

Així doncs, als menors d'edat als quals es decideixi vacunar també se'ls posarà la dosi normal, han explicat fonts d'aquest òrgan. La pauta completa de la vacuna consta de dues punxades separades per 28 dies, encara que la manca de medicaments obligava a posar-ne només una. Ara, la nova estratègia permetria posar-les totes dues, segons va indicar divendres la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Tot i que la Comissió de Salut Pública, on estan presents totes les comunitats autònomes i el ministeri, ha donat aquest dilluns llum verda a la nova estratègia, el govern autonòmic de Madrid ja la va implementar tot just que va ser avalada per l'EMA, segons ha revelat el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que ha dit que l'escassetat de vacunes ha estat un problema des del començament de la crisi sanitària. "Ara el que no podem és perdre ni un sol minut, ni una sola dosi per continuar administrant i tenir aquesta tasca de vigilància permanent per intentar portar el màxim control de la malaltia, encara que és una situació complicada", ha argumentat.

Espanya ja té 12.240 vacunes, que van arribar en dues tandes —5.300 al juliol i més de 7.000 aquest agost—, però, abans que s'acabi l'any, en disposarà de 5.000 més, tal com ha informat el ministeri de Sanitat, per fer front al brot de verola, que a Espanya ja ha afectat 6.119 persones. Aquestes dades fan de l'estat espanyol el país més afectat d'Europa i el segon del món, només superat pels Estats Units. A Catalunya se n'han diagnosticat 2.591, però en l'última setmana s'ha detectat una estabilització de casos.

D'acord amb el pla de vacunació, la profilaxi preexposició prioritza menors de 45 anys amb pràctiques sexuals d'alt risc, "fonamentalment però no exclusivament GBHSH (gais, bisexuals i homes que tenen sexe amb homes), incloses en indicacions de la profilaxi preexposició al VIH (PrEP) o per als que estiguin en seguiment per virus de la sida i que no hagin passat la malaltia ni rebut abans la vacuna de verola". Mentrestant, la vacuna de postexposició es posa a contactes estrets de casos confirmats, sobretot els que tenen alt risc de malaltia greu (nens, embarassades i immunodeprimits), així com personal sanitari i de laboratori en contacte amb casos confirmats i que hagin tingut alguna incidència en l'ús dels EPI.

stats