Els majors de 55 anys ja poden demanar cita per a la tercera dosi i els vacunats amb AstraZeneca també

Salut deixa de vacunar sense hora demanada

3 min

BarcelonaEl departament de Salut permet des d'aquest dimarts a les 14 hores que les persones d'entre 55 i 59 anys puguin demanar hora per rebre la tercera dosi de la vacuna contra el covid. A més, preveu que aquest dimecres també ho pugui fer la població de 50 a 54 anys. En paral·lel, també s'està vacunant les persones vacunades amb AstraZeneca, entre les quals hi ha la franja d’edat de 60 a 69 anys però també les 200.000 persones que formen part de col·lectius essencials, com mestres o policies, ja han pogut començar a demanar cita per rebre la dosi de record. En tots els casos cal demanar cita a la web habilitada pel Govern.

Les persones amb AstraZeneca poden vacunar-se amb la injecció de record –la majoria rebran mitja dosi de Moderna o una sencera de Pfizer– si han passat almenys tres mesos des que van rebre l’última vacuna. I els immunitzats amb vacunes d'ARN missatger (Pfizer o Moderna) la podran rebre si han passat almenys sis mesos des que van completar la pauta de vacunació. La tercera injecció augmenta i allarga la immunitat i s’espera que també pugui protegir més contra aquesta mutació més transmissible.

A més, i complint l’acord de les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat, aquesta setmana s’aniran incorporant a l’estratègia de punxades addicionals tots els més grans de 40 anys que faci més de sis mesos que van rebre l’última injecció, “començant pels més grans”. És a dir, prioritzant la franja de 50 a 59 anys. Salut també continuarà enviant missatges de recordatori a les persones de 60 a 69 anys per programar-los la cita per vacunar-se. Avançar en la campanya de terceres dosis és una de les prioritats de Salut davant l’acceleració de noves infeccions (més de 35.000 a la setmana) i l’increment de la demanda de proves diagnòstiques als CAP i els ingressos als hospitals.

El Govern també ha anunciat que a partir d’ara deixa d’oferir punts de vacunació sense cita prèvia i que tothom que vulgui vacunar-se haurà de demanar hora a la web de Salut. El motiu: el fort increment de contagis de la sisena onada obliga els professionals sanitaris a assumir una gran càrrega laboral i cal que aquests es puguin organitzar bé l’agenda. És a dir, anar a vacunar a aquells espais on realment hi ha demanda. En qualsevol cas, Salut subratlla que hi ha 200.000 cites disponibles i que s’intentarà vacunar si no es té cita prèvia quan es tracti de casos excepcionals o justificats per resoldre incidències. A més, es continuarà vacunant sense cita en barris amb baixa cobertura per afavorir l’accés a la campanya a les persones afectades per la bretxa digital.

Sense tests per a contactes estrets

A partir de dijous, Salut decretarà la fase de mitigació per por que el sistema sanitari no pugui fer front a la demanda de proves diagnòstiques i ingressos hospitalaris. Entre altres mesures, es recupera la quarantena obligatòria de deu dies per a tots els contactes estrets de positius, estiguin vacunats o no. Amb tot, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que hi ha dos grups exempts d’aquesta indicació: els usuaris de residències amb més d’un 85% de la gent gran vacunada, perquè són l’entorn més protegit, i els professionals sanitaris i sociosanitaris que s’hagin sotmès habitualment a proves diagnòstiques i surtin negatives, per l’elevada càrrega de feina i la falta d’efectius.

Les autoritats sanitàries també simplifiquen el rastreig de casos amb l’eliminació de la majoria de tests a contactes estrets. El més important és que el positiu reporti els seus contactes i que aquests es quedin a casa, segons Salut, i que aquests ho notifiquin al 061 perquè puguin acollir-se a la baixa laboral. 

stats