Coronavirus

L'oci i la restauració reben indignats les restriccions i estudien portar-les als tribunals

Les patronals carreguen contra Argimon per "haver acabat amb el Nadal" mentre fan trencaclosques per evitar més cancel·lacions

4 min
Un grup de persones en un restaurant al Putxet de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes cinc principals patronals de restauració, lleure i oci nocturn de Catalunya han carregat aquest dimarts contra el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a qui han acusat d'"haver acabat amb" la campanya de Nadal amb l'aprovació del nou paquet de restriccions per frenar el nombre de contagis per covid. Segons els representants empresarials, el conseller ha tractat amb "menyspreu" el sector i ha tirat endavant unes mesures que "no tenen sentit" ni serviran per aturar l'avenç de la pandèmia. Si el Govern no "rectifica" les mesures, ho impugnaran "tot" davant del Tribunal Superior de Justícia.

En una inusual roda de premsa conjunta, els màxims responsables de les patronals s'han mostrat molt contundents sobre la utilitat de les mesures aprovades per la Generalitat, que inclouen el toc de queda i la limitació a trobades de 10 persones. Les entitats asseguren que, en el cas de l'oci nocturn, només un 5% de la població és client d'aquest tipus d'establiments i, a més, és majoritàriament jove i, per tant, "menys vulnerable a la malaltia", ha dit Ramon Mas, secretari general del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província i president d'España de Noche, la patronal estatal de discoteques.

"Estem molt lluny de la normalitat. Estem parlant només de salvar els mobles", ha assegurat el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, que ha afegit que la campanya de Nadal es pot donar per acabada gairebé abans de començar, i n'ha culpat personalment el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Segons Pallarols, les declaracions d'Argimon demanant a la població que s'estalviés els sopars de Nadal van suposar un primer cop a les reserves dels restaurants, que han caigut en picat amb les mesures aprovades pel Govern. "L'Argimon tertulià ens va amargar la campanya i l'Argimon conseller l'ha liquidat", ha afegit Pallarols.

Els empresaris asseguren que no han pogut reunir-se amb Argimon, tot i que sí que ho han fet amb el conseller d'Empresa, Roger Torrent, però que en aquesta ocasió "qui ha acabat decidint" el nou paquet de restriccions ha sigut el responsable de Salut. I han criticat que la Generalitat no esperés a la trobada de dimecres del president del govern, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics.

Els líders empresarials han criticat també que les noves restriccions no estiguin acompanyades de compensacions o ajudes econòmiques per part de l'administració catalana. "No és seriós que prenguin mesures sense enumerar ajudes", ha dit Pallarols, alhora que recordava que moltes empreses encara han de rebre ajudes reclamades per anteriors tancaments.

Mesures contraproduents

"Cada cop que tres persones esternuden a la vegada s'ha de tancar l'oci nocturn", ha ironitzat Lluis Torrents, president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC). Torrents ha recordat que en les anteriors onades de la pandèmia el sector de l'oci nocturn estava tancat, per la qual cosa no entén que actualment ara se'ls culpi de l'increment de contagis si, a parer seu, no han tingut "res a veure amb les anteriors".

Al contrari, el sector considera contraproduents les mesures, ja que auguren que amb els tancaments es tornaran a produir els botellons que van omplir els carrers durant la primavera: "Quan hi va haver un botelló amb 40.000 persones vam avisar que, si no obrien, per Sant Joan seria de 100.000. Ja veurem què passarà ara per Cap d'Any, perquè la gent jove no es quedarà a casa", ha dit Mas.

L'impacte econòmic de les mesures serà elevat, d'acord amb les estimacions de les organitzacions. Aquestes festes s'havien venut unes 200.000 entrades per a concerts i esdeveniments a Barcelona, mentre que Fernando Martínez, secretari general de la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (FECALON), ha estimat que les pèrdues per a discoteques i bars musicals rondaran els 50 milions d'euros. El conjunt del sector està "més a prop de la ruïna", ha assegurat Pallarols.

Segons els líders patronals, el fort increment d'aquestes setmanes "ve de les escoles" i des del Govern "ho saben", ha apuntat Mas. David López, president de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM), ha recordat que, segons dades del departament de Salut, la franja de 0 a 9 anys és la que registra una incidència més elevada, i ha apuntat que caldria "veure en quines xifres" se situaria si s'ampliés fins als 12 anys, que és l'edat a partir de la qual ja es vacuna. En aquest sentit, ha afegit que hi ha "una diferència molt important" entre "el grup vacunat i el no vacunat" de la població.

Dificultats per evitar més cancel·lacions

L'anunci de les noves restriccions és una estocada duríssima per al sector de la restauració, perquè ja tenen les neveres plenes i les taules reservadíssimes per a totes les festes. "Mira, això a aquestes hores ja hauria d’estar ple". Pocs minuts abans de la una del migdia, a la taperia Ordesa, a l’encreuament de Gran Via amb Urgell, Valeriano Fernández neteja el local totalment buit. Ho atribueix al fet que els clients estan agafant por a anar als bars: ja els havien anul·lat la meitat de les reserves per al dia de Nadal i ara temem que en siguin moltes més, arran de l’anunci de les noves restriccions. "Sobretot per a taules grans", matisa el cambrer, que es queixa que un altre cop el sector de la restauració rep de ple.

Al restaurant Foz, del carrer Diputació, també estan preparant el servei del migdia amb la "preocupació" que deixen les mesures. Xavier Foz explica que per al dia 25 tenia totes les taules plenes però que avui mateix haurà de dedicar-se a trucar als clients per distribuir-los en dos torns i complir així el màxim del 50% d’aforament permès. "Serà un embolic", vaticina el propietari, que reclama comprensió als clients. "Esperem que la gent ens entengui, perquè ara els haig de dir que vinguin a la una i marxin a les tres, per exemple".

També han tingut moltes cancel·lacions a l’històric restaurant Alegria, al carrer Borrell, on han vist desaparèixer la meitat de les reserves de Nadal i dels sopars de grup. No gaire lluny, al Gat Blau es prenen amb resignació aquesta nova normalitat i, com si ho haguessin previst, ja fa dies que divideixen el servei en dos torns. Com que la seva especialitat és la de menús de km 0, asseguren que l’afectació serà menor que en restaurants amb grans aforaments perquè compren "al dia".

stats