Salut mental
Societat Sanitat 28/11/2022

Un pla perquè 3.000 joves amb problemes de salut mental reprenguin els estudis o trobin feina

Catalunya subvenciona amb 10 milions d'euros entitats que acompanyen joves vulnerables

Pol Mestres Bosch
2 min
El president Aragonès i el conseller Torrent reunits amb usuàries i terapeutes de Sant Pere Claver

BarcelonaNicol Tayte té 24 anys i fa 4t d'ESO a l'Institut Obert de Catalunya. Els problemes de salut mental li han impedit fins ara entrar al mercat laboral i l'han obligat a deixar els estudis diverses vegades. Però fa dos anys que la Nicol ha trobat el suport necessari per reprendre el camí cap al graduat escolar. Com a usuària de la Fundació Lluís Artigues, la jove compta amb Nerea Pérez, una treballadora social que li fa l'acompanyament educatiu, però també personal i emocional, en el seu dia a dia: "Necessitava algú que m'escoltés i em comprengués, perquè no tothom es dedicava a fer-ho", explica.

El cas de la Nicol exemplifica la situació de precarietat en què es troben molts joves, que pateixen la inestabilitat laboral i l'abandonament dels estudis i que, a més, combaten diferents problemes de salut mental. De fet, les taxes de fracàs escolar s'enfilen al 15%, hi ha un 20% d'atur juvenil i els joves que viuen en risc de pobresa i exclusió social arriben al 30%, segons les dades de la Generalitat, agreujades per la pandèmia. Per pal·liar, en part, aquesta radiografia preocupant, el Govern ha anunciat aquest dilluns un programa d'acompanyament a través d'entitats sense ànim de lucre dotat amb gairebé 10 milions d'euros per atendre 20.000 joves, entre ells, uns 3.000 que pateixen problemàtiques de salut mental. Entre aquest últim grup de joves, la Generalitat es proposa, concretament, assolir un 5% d'inserció laboral.

El programa, batejat com Ocell de Foc, es proposa que tots aquests joves d'entre 16 i 30 anys puguin reprendre el fil dels estudis que van deixar a mitges o que trobin el camí cap a la inserció laboral en empreses ordinàries. "L'objectiu del projecte és que tots els joves puguin tenir una vida autònoma, independent i plena", ha dit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la presentació del programa a les instal·lacions de l'entitat social Grup Sant Pere Claver, acompanyat pel conseller de Treball, Roger Torrent. Aragonès ha anunciat que vol aprovar el Pacte Nacional de Salut Mental l'any que ve, una iniciativa que inclourà formació perquè els docents puguin acompanyar estudiants i un reforç dels serveis especialitzats en aquestes problemàtiques.

Els beneficiaris del projecte, que s'engegarà l'any vinent i s'allargarà fins al 2024, seran entitats juvenils sense ànim de lucre, associacions i cooperatives d'iniciativa social, ajuntaments, centres educatius o empreses d'inserció laboral, entre d'altres, i s'espera que hi participin unes 100 institucions. Per assegurar que el projecte arribi a tot el territori, el Govern ha organitzat 25 nuclis a Catalunya. Cada nucli haurà d'estar format com a mínim per quatre entitats que treballin en un projecte conjunt i comptarà amb una subvenció de 190.000 euros. Torrent ha assegurat que volen "reforçar el teixit social" i que per això són molt necessàries les "aliances" entre entitats, centres i empreses.

stats