Societat 09/11/2018

El carrer Sant Domènec del Call ara es diu Salomó ben Adret en record del rabí

Va ser un estudiós de la religió i la jurisprudència durant els segles XIII i XIV

G. A
1 min
Placa descoberta al carrer de Salomó Ben Adret

BarcelonaEl petit carrer de Sant Domènec del Call, al Barri Gòtic, es diu ara Salomó ben Adret, per tal de reconèixer un dels rabins amb més producció literària de la història i deixar de recordar un assalt en el qual es van assassinar 300 jueus.

La placa, inaugurada aquest divendres, ha tingut el consens d'entitats i el consistori, per la importància d'una figura cabdal en la historia de la cultura catalana medieval. Ben Adret, que va viure entre el 1235 i el 1310, va ser un referent de la convivència a la ciutat i un dels talmudistes més reconeguts de l'Edat Mitjana.

El que va ser rabí de Barcelona va servir tres reis com a responsable d'afers jueus: Pere II, Alfons II i Jaume I. Fill d'una família benestant del Call de Barcelona, de jove es va ocupar del negoci familiar de préstec de diners i els comte-reis catalans, com Jaume I, van ser deutors seus. Aviat, però, va destacar en els seus estudis religiosos i en la jurisprudència.

“Barcelona no permetrà mai que el verí de l’antisemitisme, la islamofòbia i els discursos d’odi pugui aterrar en aquesta ciutat", ha dit Gerardo Pisarello durant el descobriment de la placa, en referència al nom que fins ara rebia el carrer, que commemorava el 8 d'agost de 1391, dia de Sant Domènec, en què va començar un atac contra la comunitat jueva a Barcelona en el qual van morir 300 persones i es van saquejar i destruir les seves propietats i documents.

stats