Societat 10/12/2012

La plaça Sant Jaume, plena contra la reforma del ministre Wert

Milers de persones han assistit a la concentració organitzada per Somescola.cat en defensa del model d'escola catalana

Laura Díaz-roig
2 min
Una imatge de la concentració a plaça Sant Jaume

BarcelonaMilers de persones omplen aquest dilluns a la tarda la plaça Sant Jaume de Barcelona, en la concentració que ha convocat la plataforma Somescola.cat sota el lema "Per un país de tots, l'escola en català", per defensar el model educatiu català. Segons la Guàrdia Urbana, unes 4.500 persones han participat en la concentració de protesta contra la reforma educativa del ministre José Ignacio Wert.

Famílies amb nens petits, mestres i també gent gran estan concentrats en aquests moments i es poden veure desenes de pancartes a favor de la immersió lingüística i en defensa de l'escola en català, però també d'altres protestes per les retallades del Govern, fins i tot en l'àmbit de la salut. També se senten crits a favor de la independència.

Representants de la plataforma Som Escola, d'Òmnium Cultural i dels sindicats han estat rebuts pel president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Educació, Irene Rigau, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. La reunió ha tingut lloc al Saló Tàpies del Palau de la Generalitat un cop acabada la concentració a la plaça de Sant Jaume. La trobada ha durat tres quarts d'hora, que han servit per visualitzar la imatge de consens entre l'executiu en funcions i més d'una trentena d'entitats d'entitats socials, culturals i sindicals del país entorn a la defensa del model d'immersió lingüística a l'escola catalana.

A la sortida, el Govern ha preferit no fer cap declaració, però sí que n'han fet els representants de Somescola.cat. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha explicat que durant la trobada amb el president Mas i els consellers Rigau i Mascarell s'ha evidenciat la comunió entre el Govern i "el poble" en la defensa de l'escola en català. Casals ha demanat a la Generalitat que compleixi amb la llei catalana d'educació, que emana del Parlament i, per tant, rebutgi qualsevol imposició espanyola. Segons la presidenta d'Òmnium, Mas, Rigau i Mascarell han demanat a la plataforma que els donin "força i suport" per garantir la unitat de la societat en defensa de la immersió lingüística. "Tenim un adversari poderós", ha explicat Casals en referència al poder de l'Estat.

Dimecres, l'executiu en funcions tindrà un altre dia intens en l'àmbit educatiu, quan representants de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA es reuniran amb el Govern per consensuar una estratègia comuna en defensa del model educatiu català. També dimecres i també al Palau de la Generalitat, hi ha convocada una reunió extraordinària del Consell Escolar.

A la concentració també hi ha alguns representants polítics, com Joan Herrera o Oriol Pujol. Pujol ha dit que "la immersió és un model que sentim com a propi i que no ha provocat cap problema" i ha afegit que celebra que "els polítics siguin avui els últims de la cua".

A part de la de Barcelona, s'han programat concentracions a la mateixa hora en una seixantena de municipis catalans.

stats