Salut
Societat 28/06/2022

Trasplanten per primera vegada a l'Estat els ronyons d'un mateix donant a dos nens bessons

Els equips de Sant Joan de Déu i el Clínic han operat els nens, d’11 anys, que evolucionen favorablement

ARA
2 min
Els germans trasplantats amb els seus pares

BarcelonaUn equip de nefròlegs i cirurgians de l'Hospital Sant Joan de Déu (SJD) i de l'Hospital Clínic han portat a terme amb èxit per primera vegada a Espanya un trasplantament de dos ronyons procedents d'un mateix donant a dos pacients bessons idèntics. Els nens van néixer amb una poliquistosi renal autosòmica, un trastorn hereditari que provoca el desenvolupament de quists dins dels ronyons i causa una pèrdua lenta i progressiva de la funció renal, per la qual cosa cal el trasplantament a llarg termini.

L'equip mèdic del servei de nefrologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona que els atén, liderat per Álvaro Madrid i Marta Jiménez, va plantejar l'opció del trasplantament renal a la família dels pacients el març d'aquest any, ja que amb només 11 anys els seus ronyons presentaven un funcionament de tan sols el 10%.

En un primer moment els professionals van considerar l’opció d’implantar-los un ronyó de donant viu de l’entorn familiar dels nens. "Com que els pares són del mateix grup sanguini, la idea inicial era que un dels progenitors pogués donar un ronyó a un dels nens i l'altre progenitor a l'altre", ha explicat el cap del servei de nefrologia de Sant Joan de Déu, Álvaro Madrid. No obstant això, al fer-los les proves per ser donants els metges van comprovar que la mare era l'únic membre de la família compatible. "Aquesta situació ens plantejava un gran dilema ètic: no podíem fer el trasplantament a només un dels dos infants. No hi havia cap criteri objectiu que ens indiqués que un requeria el trasplantament de manera més urgent que l'altre", ha relatat Madrid.

La donació en vida, doncs, es va haver de descartar. "Els dos bessons són idèntics. Tenen la mateixa edat, la mateixa càrrega genètica i la mateixa situació clínica. S'ha de seguir el concepte d'equitat, no podíem tenir un ronyó més compatible que l'altre, sinó que els dos havien de tenir les mateixes condicions", explica a l'ARA el cap del servei de nefrologia. L'equip mèdic va optar aleshores per buscar un donant mort i van inscriure els dos nens a la llista d'espera de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

Poc després, els dos menors van poder rebre el trasplantament amb dos ronyons d'un donant cadàver. La principal dificultat, remarca Madrid, a més de trobar un donant compatible, va ser "coordinar tot el sistema per trasplantar simultàniament dos ronyons. No es podia fer el trasplantament a un dels dos infants i mesos més tard a l'altre, sinó que s'havia de fer el mateix dia". La intervenció, però, es va realitzar amb èxit: en poques hores els dos nens entraven al quiròfan –primer un i, a l'acabar aquest trasplantament, l'altre– per rebre el nou ronyó.

Els germans, que han estat ingressats junts en tot moment, van superar algunes complicacions, van evolucionar de manera favorable i actualment només requereixen control ambulatori.

stats