Trànsit
Societat 15/08/2022

Santa Cristina d’Aro es prepara per tancar els accessos al poble si no s’acaben les cues

Centenars de cotxes col·lapsen els carrers del municipi els diumenges intentant evitar les retencions de la variant de Platja d’Aro

3 min
Gairebé cada diumenge durant els mesos de calor el carrer Teulera de Santa Cristina d'Aro -a la foto- s'omple de cotxes intentant sortejar les retencions que hi ha a la variant de Platja d'Aro

Santa Cristina d'Aro“En la seva ruta apareixen retencions, vol buscar-ne una d’alternativa?”. Aquesta és la frase que, si fa no fa, molts GPS deixen anar als conductors que intenten accedir a la variant de Platja d’Aro. Aquesta via, especialment els diumenges a la tarda i al vespre, sol presentar un dels embussos clàssics de la Costa Brava, perquè just han de passar per aquest punt tant els vehicles que tornen a Barcelona com els que van a Girona o cap a l’Eix Transversal. La majoria d’aplicacions proposen esquivar les cues passant pel centre de Santa Cristina d’Aro, cosa que provoca col·lapses i retencions als carrers del municipi, que s’omplen de vehicles mig aturats, mig avançant lentament. “No els serveix de res, perquè igualment han d’acabar incorporant-se a la variant. I en comptes de fer cua a la carretera la fan al mig del poble, amb tots els problemes que això comporta per als veïns”, indica l’alcaldessa, Lourdes Fuentes, que, farta de la problemàtica, està preparant un pla per tancar els accessos al municipi els diumenges si el departament d’Interior no troba una solució. Aquest dilluns, tot i ser festiu, ha estat l'única excepció, però malgrat que no s'hagin registrat grans retencions, el consistori continuarà buscant una sortida.

Molts dels cotxes, quan arriben a la rotonda de Platja d’Aro coneguda popularment com la "dels xais" –per les figures d’aquests animals que hi ha a l’herba–, es desvien pel carrer Teulera de Santa Cristina, que travessa el mig del poble, per intentar evitar les cues de la carretera. Ben aviat aquest carrer principal també queda bloquejat, i les vies adjacents s’acaben omplint de conductors a la recerca d’un camí sense retencions. De fet, fa temps que l'Ajuntament ha de tancar cada setmana tota una sèrie de carrers per evitar que els vehicles inundin totes les rutes de la població.

“Es posen a qualsevol forat que troben o veuen un cotxe que agafa un carrer i van darrere seu per si serveix per evitar les cues. Però tots queden atrapats”, descriu un veí que viu just al carrer Teulera, Josep Rosés. També l’Àlex, el cambrer i fill dels propietaris del bar Pura caña, confirma les queixes dels cristinencs. “Cada dos per tres ha de venir la policia, perquè es col·lapsa tot de cotxes. I la gent vol venir a fer el cafè o la cervesa però no pot perquè no pot arribar amb el seu cotxe o perquè el soroll i el fum no deixen estar tranquil”, lamenta. Tant Rosés com el cambrer veurien amb bons ulls que l’Ajuntament acabés tancant els accessos al poble: “Que només deixin passar els veïns, perquè moltes vegades no podem tornar a casa perquè està tot ple de cotxes”, retreuen. 

Possible distintiu per als veïns

Davant aquesta problemàtica, l’alcaldessa es va reunir amb el departament d’Interior per buscar una solució i fa un parell de setmanes que posen uns cartells a la rotonda dels xais que adverteixen que només poden passar els veïns de Santa Cristina i Castell d'Aro. L’alcaldessa està a l’espera de si realment funciona aquest mètode, però, per si un cas, està elaborant un pla per tancar els accessos els diumenges a la tarda i vespre.

“Volem tenir la logística preparada, perquè no és fàcil. S’ha de mirar si fem un distintiu o com ho fem perquè els veïns o la gent que té segona residència o que està en un pis turístic no tinguin problemes per passar”, assenyala Fuentes, que lamenta els problemes que pateixen. “Tens el poble ple de cotxes i, per tant, amb la consegüent contaminació i sorolls. Els veïns del carrer Teulera i dels voltants no poden ni sortir a la terrassa. I un dia vam tenir cua fins a quarts de dotze de la nit!”, exposa amb to de desesperació.  

stats