Societat 29/02/2016

Sant Adrià del Besòs vol blindar les Tres Xemeneies

L'Ajuntament farà una consulta ciutadana per decidir a quins usos es destinaran les instal·lacions, abandonades des del 2011

Agències
1 min
L'Ajuntament farà una consulta ciutadana per decidir a quins usos es destinaran les instal·lacions, abandonades des del 2011

BarcelonaL'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha fet un nou pas cap a la conservació de la històrica central tèrmica d'Endesa, coneguda com les Tres Xemeneies. Davant la petició d'enderroc per part de la propietat –la instal·lació està en desús des de 2011–, el consistori va iniciar el mes de setembre la declaració de l'edifici com a Bé Cultural d'interès Local (BCIL) i va suspendre les llicències d'obres en aquest sector metre es fa aquest tràmit.

Ara, un informe de la Diputació de Barcelona avala aquesta declaració per garantir la màxima protecció de les Tres Xemeneies pel seu valor històric, industrial, identitari i paisatgístic. Un cop es conclogui l'expedient del BCIL –moment a partir del qual les instal·lacions no es podran enderrocar– s'iniciarà una segona fase centrada en donar nous usos a l'antiga tèrmica. L'Ajuntament assegura que farà una consulta ciutadana per decidir que s'hi farà.

L'edifici més famós després de La Sagrada Família

Juntament amb els edificis, Sant Adrià de Besòs vol recuperar la platja que hi ha davant l'antiga central tèrmica i els espai de vials per connectar amb el passeig marítim de Badalona i Barcelona.

L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, i el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, han coincidit en assenyalar les Tres Xemeneies com un equipament que haurà de transcendir de la ciutat i de l'àrea metropolitana, esdevenint un símbol del conjunt del país. Per Puigcorbé ha de ser l'equipament amb més projecció internacional "després de la sagrada Família", mentre que Callau espera que esdevingui un referent "del sud d'Europa".

stats