Societat 25/09/2011

El satèl·lit cau al Pacífic però se n'espera un altre al novembre

M.l.f.
2 min
El satèl·lit cau  al Pacífic però se n'espera un altre al novembre

Barcelona.Finalment, el satèl·lit de la NASA descontrolat i a la deriva cap a la Terra des de fa una setmana, va entrar a l'atmosfera terrestre dissabte entre les cinc i les set del matí sobre l'oceà Pacífic, segons informa la NASA. No han pogut donar dades més exactes sobre el lloc on ha caigut, però sí han informat que no ha ocasionat cap ferit. Les possibilitats que algú prengués mal eren d'una entre 3.200, segons van avançar.

Ara, però, s'espera la caiguda d'un altre satèl·lit, un vell telescopi alemany, el ROSAT, que podria impactar a finals d'octubre. En aquest cas la NASA també ha calculat quines possibilitats hi ha que fereixi algú: una entre 2.000.

Continuar atents al cel

Aquests dos esdeveniments són una mostra d'un problema creixent: la brossa a l'espai. I el seu gran volum preocupa la NASA, que també ha anunciat per al pròxim 8 d'octubre una pluja de meteors m olt intensa, les Dracònides, que podria arribar a danyar els satèl·lits i xocar amb les deixalles de l'espai. Els meteors no són meteorits, sinó partícules de pols, de gel o roques, que quan entren a l'atmosfera es cremen i poden donar lloc a un fenomen lluminós com ara els estels fugaços.

Més enllà de la seva intensitat, es tracta d'una bona ocasió per gaudir de la bellesa de l cel. Hi ha pluges de meteors diverses vegades a l'any. Les més conegudes són les Llàgrimes de Sant Llorenç, però cada any n'hi ha una altra a l'octubre, les Dracònides, que normalment passa desapercebuda perquè no és tan intensa. Però aquest any es preveu una tempesta que duri unes set hores i que hi hagi un centenar d'avista ments a cada hora. Aquesta variabilitat depèn de l'estat del cometa, que no sempre és igual d'intens.

stats