Societat 20/04/2012

La secretària d'Urdangarin admet davant el jutge que el duc li va dictar una nota sobre un compte de Suïssa

Julita Cuquerella diu que el duc de Palma li ha recomanat que “resés una avemaria” i que estigués tranquil·la per anar a declarar

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaJulita Cuquerella, secretaria personal d'Iñaki Urdangarin, ha admès aquest divendres davant el jutge que investiga el cas que va escriure l'anotació en què es feia referència a un compte del duc de Palma a Suïssa, però ha dit que en desconeixia el destinatari final.

“Em demana Iñaki que et copiï el següent número de compte, que tu ja saps per què és”, deia la nota de Cuquerella. I a continuació copiava un número de compte a Lausana. La secretària ha dit que Urdangarin li va dictar el contingut i que ella no sabia a què es referia. Després la va entregar a l'empresari Miguel Zorío en un hotel de Barcelona. El número de compte li va donar un amic íntim del gendre del rei, José Maria Treviño. Cuquerella ha dit que no es tan anormal tenir un compte a Suïssa.

En un moment de la declaració, el jutge José Castro l'ha advertit que podria ser imputada si no contestava directament a les preguntes. Quan li han preguntat si s'havia comunicat amb Urdangarin abans de declarar, ha contestat que el duc li havia dit que estigués tranquil·la, que li donava molts ànims i que “resés una avemaria”.

Ha explicat que a partir de 2007 Urdangarin i Torres no es van veure de forma habitual, però que entre l'abril del 2008 i l'estiu del 2009 es van veure unes deu vegades.

Més enllà del 2006

En la segona jornada de declaracions a Barcelona, han comparegut davant el jutge Castro diverses treballadores de l'Institut Nóos, entre elles, Maria Teresa Zazo, encarregada de la logística de l'entitat. Zazo, que va treballar primer a l'Institut Nóos, i després a Nóos Consultoria i a Virtual Estratégica, entre altres, ha vinculat Urdangarin amb Nóos més enllà del març del 2006 –moment en què el gendre del rei sempre ha mantingut que es va desentendre de l'entitat per ordres del monarca– i amb la Fundació Deportes, Cultura e Integración Social, on ha assegurat que manava al mateix nivell que Torres. Segons la investigació, aquesta fundació hauria servit per desviar fons a paradisos fiscals.

Diversos testimonis del matí han coincidit a afirmar, com ja van fer dijous altres treballadors, que tant Iñaki Urdangarin com el seu exsoci Torres dirigien l'Institut Nóos per igual. Un dels proveïdors, Sergio F.C., ha explicat que Urdangarin signava xecs de Nóos, un fet que es contradiu amb la versió del gendre del rei, que va assegurar que només realitzava funcions institucionals i que el seu exsoci Diego Torres era qui s'encarregava de la gestió econòmica.

L'empleada de Nóos Naroa Marcos, ha mantingut que la seva signatura va ser falsificada en un concurs manipulat amb el govern de Matas. Durant la declaració li han fet una prova cal·ligràfica.

No ha comparegut

El metge especialitat en salut internacional que treballava a una de les divisions de Nóos, Ignasi De Juan Creix, que estava citat per a aquest divendres, no ha comparegut perquè és a Bolívia. Un familiar seu ha portat els justificants corresponents. Creix és la persona amb la qual va contactar la Generalitat quan es va signar el conveni de 34.000 euros entre la conselleria de Salut i l'Institut Nóos.

stats