Societat 23/11/2020

Els veïns, indignats amb el tiroteig de la Guàrdia Urbana al sensellar: "Era inofensiu"

L'home ferit dissabte està crític i tenia una ordre de cerca i captura per un jutjat andalús

L.v. / E.c. / A.l. / P. E.
4 min
Captura d’un vídeo del moment en què el SEM atenia l’home.

BarcelonaMarjan, el sensesotre ferit de bala dissabte per un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, està hospitalitzat en un estat crític. Els Mossos d'Esquadra el custodien perquè tenia una ordre de cerca i captura d'un jutjat d'Algesires, segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. En una atenció als mitjans de comunicació, el conseller ha dit que es tem per la vida de l'home, de 43 anys, després que la ferida a l'abdomen s'hagi "complicat".

Els agents de la Guàrdia Urbana van explicar que la víctima els havia intentat agredir amb un ganivet i que li van disparar per evitar-ho. En aquest sentit, el sindicat policial CSIF, majoritari a la Guàrdia Urbana, ha assegurat que l'home portava el ganivet a l'avantbraç enganxat "amb precinte". El conseller Sàmper ha assegurat que aquest dimarts s'acabarà la investigació, que s'enviarà al jutjat, on encara no han rebut res sobre el cas. Mentre dura la inspecció, l'agent que va disparar està en actiu però sense fer tasques operatives i la seva arma de foc està a disposició dels investigadors.

El tiroteig a Marjan ha deixat sorpresos els veïns de la zona del passeig de Sant Joan on van passar els fets, ja que feia mesos que coneixien l'home i el qualifiquen de persona tranquil·la i gens agressiva. "Porta aquí des de l'estiu, ara farà quatre mesos. Dormia en un banc de passeig de Sant Joan amb Ausiàs March i es passava tot el dia dret al costat de la perruqueria. No bevia mai alcohol. Estem molt indignats amb el que ha passat. No em puc creure que es posés agressiu amb ningú", explica l'Àngela Gonzàlez, que porta la perruqueria on ell acostumava a passar la major part del dia. A prop d'on ell s'ubicava hi ha una llar d'infants però, segons assegura una mare, no va ser mai un problema, ni per als familiars ni per als mateixos menors: "Els nens jugaven al costat seu i ell estava quiet, tranquil. Era inofensiu. És molt estrany això que diuen que es posés tan agressiu".

En la mateixa línia s'expressen el propietari d'una òptica propera, que assegura que mai l'havia "vist encarar-se amb ningú", i un vigilant d'un pàrquing, el Ron, que explica que era una persona "molt discreta" que portava un braç "embenat" enganxat al cos. També els veïns dels edificis de la zona es mostren perplexos pel que va passar dissabte. "Els veïns de l'edifici li teníem estima. Era una persona respectuosa. No demanava mai diners, parava uns gots de cartró i si la gent n'hi donava bé, però si no també", diu la Roser.

El Fernando Mata, botiguer de la zona, creu que hi va haver una "violència policial desproporcionada" perquè l'home convivia molt bé amb els veïns del barri, que a vegades l'acompanyaven a la botiga per comprar-li aliments o productes que necessités. De fet, ell el va veure una hora abans del tiroteig, quan va anar a comprar amb tota tranquil·litat. Però en l'hora següent alguna cosa va fallar perquè, segons explica el Nicolás, uns minuts abans que sonessin els trets va veure Marjan neguitós a prop de la plaça Tetuan. "Gesticulava i feia gestos d'enfadat", diu.

L'home només havia tingut problemes amb un veí, segons explica la gent del barri. "Uns dies abans un veí l'havia amenaçat que trucaria a la policia perquè no tenia dret a estar al carrer. És un veí que condemna la pobresa i s'ha esbatussat amb altres sensesostre sense motiu. Estic convençut que ha estat una trucada falsa perquè no ha tingut mai cap indici violent o cap conducta perillosa", rebla amb contundència el Fernando, que explica que fa cosa d'un mes la policia va venir a buscar Marjan i ell va fugir deixant totes les seves pertinences, que li van ser requisades.

El relat dels veïns coincideix amb el que fan des d'Arrels Fundació. L'Andrés és l'educador de carrer que s'encarregava de Marjan, a qui va conèixer el juny passat. El considera una persona "introvertida, de parlar poc, molt reservada i silenciosa, i amable". A través del contactes periòdics començava a guanyar-se la seva confiança, un procés que requereix temps, i va poder començar a intuir que hi podia haver algun petit trastorn de salut mental, com és el cas de moltes de les persones que estan abocades al sensellarisme, però que en cap cas hi havia un indicador de "violència" o "conducta agressiva". A més, ni bevia ni tenia addiccions, i per això quan la notícia sobre el tiroteig va transcendir, en "l'última persona" que va pensar va ser en Marjan.

Des d'Arrels qüestionen l'actuació policial, ja que el resultat ha sigut que "hi ha una persona a l'hospital a punt de morir" i la policia ha de tenir capacitat per desescalar una situació de tensió d'aquest tipus sense necessitat d'acabar amb un tiroteig. L'associació Irídia també va anunciar el cap de setmana que hi veia indicis de "desproporcionalitat" perquè l'ús de l'arma de foc ha de ser "sempre l'últim recurs", i per això va exigir que s'aparti l'agent.

Igual que Arrels, els Serveis Socials de l'Ajuntament també havien identificat feia poc la víctima als carrers de la ciutat però tot just s'hi havien fet els primers contactes per establir-hi un vincle de confiança.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet aquesta tarda dues piulades a Twitter per expressar que segueixen "amb preocupació l'estat de salut de l'home sense llar ferit dissabte". Segons Colau, que s'ha compromès a "seguir informant" sobre la qüestió, els agents de la Guàrdia Urbana "van haver d'actuar en situació de màxima complexitat". També ha demanat "prudència, no difondre rumors ni estigmatitzar col·lectius".

stats