Societat 21/11/2020

Agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona disparen a un home que hauria intentat agredir-los

La víctima, una persona sensellar de 43 anys, està greu per una ferida a l'abdomen

Elena Freixa
3 min

BarcelonaUn home sensellar ha resultat ferit de gravetat aquesta tarda a Barcelona després de rebre l'impacte d'un tret disparat per un agent de la Guàrdia Urbana. Alertats per una denúncia d'un veí que assegurava que l'home estava causant molèsties, els agents s'han desplaçat fins al lloc dels fets, davant del número 44 del passeig de Sant Joan, i l'han trobat amb un ganivet de grans dimensions a la mà i una actitud "agressiva" i "alterada", segons el relat dels fets que ha donat el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament, Albert Batlle.

Els agents han assegurat, segons Batlle, que l'home hauria intentat agredir-los i un d'ells ha tret l'arma i ha disparat dos trets. Una bala ha ferit la víctima a l'abdomen i l'ha deixat estès a terra i inconscient, segons han explicat a l'ARA diversos testimonis que han presenciat els moments posteriors al tiroteig.

La víctima es troba en estat greu però estable i a l'espera d'una intervenció quirúrgica a l'Hospital de Sant Pau. El tinent d'alcalde ha explicat que es tracta d'una persona "vulnerable" a qui no se li coneix domicili estable, un relat que corroboren veïns consultats per l'ARA.

Batlle no ha entrat a valorar la proporcionalitat de l'actuació policial: "Són temes que hem d'investigar; qualsevol avaluació precipitada seria inconvenient en aquest moment". Els Mossos d'Esquadra assumiran la investigació i, en paral·lel, també la pròpia Guàrdia Urbana farà una investigació interna, ha dit el tinent d'alcalde.

Per la seva banda la Centra Sindical Independent de Funcionaris, el sindicat majoritari al cos de la Guàrdia Urbana, ha assegurat que "l'agent s'ha vist obligat a neutralitzar, amb els seus mitjans de dotació, l'amenaça d'un individu amb una arma blanca de grans dimensions". Segons un comunicat del sindicat, la persona va amenaçar tant els vianants com els agents, per la qual cosa va obligar un dels agents "a fer ús de la seva arma reglamentària com a resposta per poder preservar la seva vida".

Una persecució prèvia

Els moments previs als trets, l'home corria "a una velocitat no gaire elevada, com al trot" pel passeig Sant Joan en direcció mar i empaitat per cinc agents de la Guàrdia Urbana, segons relata a l'ARA el fotoperiodista Samuel Nacar, a qui els fets han enganxat circulant en moto per la zona. En qüestió de segons, relata, ha sentit que un dels agents cridava "Deixa anar l'arma" i, immediatament, el so dels dos trets. Ha fet mitja volta amb la moto i ja ha trobat l'home estès a terra mentre arribaven diversos cotxes tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d'Esquadra.

El ferit era conegut pels veïns i comerciants del barri. "Era una persona sensellar, que no molestava a ningú", ha explicat a Nacar el propietari de la Vinateria Mata, Fernando Mata Laporta. Ha assegurat que amb els diners que aconseguia de la caritat comprava queviures al seu establiment i que alguns clients també li compraven menjar: "Fruita seca, brioixeria, de tot menys alcohol, no bevia", apunta el comerciant.

"Fa unes setmanes -relata Mata- va venir la policia però ell va fugir. S'ha d'entendre que està en un país estranger, no parlava castellà i hi ha gent que té pànic a la policia". Els agents no van trobar-lo a ell, però es van endur el carretó on hi tenia totes les seves pertinences. "El van deixar literalment sense res i per això ara duia moltes bosses", afegeix el comerciant.

Mata explica que aquella no va ser la única visita de la policia al lloc on era habitualment la víctima. "Sembla que a algú li molesta la pobresa a Barcelona i fa denúncies", diu crític.

Investigació dels mossos

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha avançat que els mossos d'esquadra obriran una investigació pels fets, ja que si ho fes la mateixa Guàrdia Urbana barcelonina hi hauria "un conflicte d'interessos".

stats