Carreteres plenes i hotels oberts: comença la Setmana Santa amb l'amenaça de la quarta onada

Es preveu que en total surtin més de mig milió de vehicles de Barcelona i l'àrea metropolitana

Ara
4 min
La costa Brava

BarcelonaLa Setmana Santa del 2020 va estar marcada pel confinament total de la població i, un any després, la Pasqua arriba aquest dijous a les portes de la quarta onada de la pandèmia. Tot i l'amenaça del virus, a Catalunya es preveu molta mobilitat. Hi ha dues dades que ho exemplifiquen: el Servei Català de Trànsit estima que entre aquest dijous i divendres surtin de l'àrea de Barcelona entre 331.700 i 377.000 vehicles i que els hotels de les comarques gironines tinguin una ocupació d'entre el 60% i el 80%.

De fet, entre diumenge i dilluns es preveu que tornin a Barcelona i la seva àrea metropolitana entre 514.000 i 585.000 vehicles –més de 414.000 vehicles ja van sortir de Barcelona el cap de setmana passat–. Tot plegat, farà difícil la circulació a l'AP-7, la C-16, la C-17 i les carreteres cap a la Costa Brava –com la N-II, la C-31 i la C-65–, i la Costa Daurada, com la N-340. En aquesta segona fase de la Setmana Santa, els Mossos d'Esquadra mobilitzaran 1.428 efectius, que establiran 1.070 controls en vies principals i secundàries, entre els d'alcoholèmia i drogues (259), distraccions (219), elements de seguretat passiva (198), velocitat (150), motocicletes (132) i transport (112).

A més, els Mossos, al costat de les policies locals, Protecció Civil i agents rurals, es desplegaran també pels parcs naturals per evitar aglomeracions i que es respectin les restriccions pel coronavirus. En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat han enviat un comunicat per fer una crida a la prudència i a fer activitats a la natura "de manera segura", i recomanen planificar, equipar-se bé i tenir un estat físic i mental adequat al nivell de l'activitat. Recorden, també, que hi ha restriccions vigents, com que no es pot sortir de Catalunya i que la mobilitat està permesa però només amb membres de la la mateixa bombolla.

Ocupació desigual al territori: s'estanca a Barcelona i puja al Pirineu i a la Costa Brava

Les previsions són que la majoria de turistes aprofitin el període de vacances per escapar-se de Barcelona, sobretot a la Costa Brava i al Pirineu. Les reserves hoteleres estan impactant de manera desigual al territori: amb el turisme internacional tancat, els hotels estan pràcticament buits a Barcelona, mentre que les reserves repunten a Girona, Lleida i Tarragona.

Segons ha dit a Europa Press el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, la ciutat només té el 25% dels hotels oberts i "pràcticament sense clients". El gerent de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Turisme (FIHRT), Daniel Brasé, també ha qualificat la situació d'incerta, tot i que celebra que hi hagi "moltes reserves" a les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central, sobretot de cases rurals.

A Girona es preveu una ocupació d'entre el 60% i el 80%, mentre que a Tarragona, que depèn del turisme internacional, la situació és més incerta i estan oberts el 80% dels càmpings i la meitat dels apartaments, però només el 20% dels hotels. Al Pirineu de Lleida nou de cada deu places ja estan ocupades.

Turisme de vacunació al Pirineu

Al Pirineu, a més, els alcaldes han denunciat que s'està produint "el turisme de vacunació", persones d'altres punts de Catalunya que aprofiten la Setmana Santa per venir a vacunar-se a les comarques de muntanya. Raimón Monterde, alcalde de Sort, ha dit a l'ACN que és "incomprensible" que, d'una banda, es limiti la mobilitat i, de l'altra, és "promogui la mobilitat pel que fa a la vacunació". Monterde ha denunciat aquesta pràctica i ha afirmat que a un veí del Pallars "mai se li acudiria" anar a vacunar-se a Barcelona. El president del Consell del Pallars Sobirà, Carlos Isus, ha demanat a Salut una solució i ha sentenciat que "les vacunes del Pallars han de ser per a la gent del Pallars".

Les persones que es poden posar la vacuna reben un SMS al seu telèfon mòbil, amb el qual poden demanar la cita. També ho poden fer les persones dels col·lectius afectats encara que no hagin rebut el missatge. Ho fan a través d’una pàgina web que els ofereix diversos dies i hores, i els diversos punts de vacunació disponibles, alguns dels quals poden estar lluny de casa seva. La web desplega un menú amb el mig centenar d'espais habilitats per a la vacunació que es poden triar, independentment de la localitat de residència, i es van actualitzant periòdicament, així que si no es troba l'opció desitjada en un primer intent es pot seguir provant. El gran interès per rebre la vacuna d'AstraZeneca va provocar la setmana passada que en pocs dies ja s’omplissin gairebé totes les cites a Barcelona i les zones més poblades de Catalunya, però encara quedaven vacunes disponibles en àrees més apartades de les conurbacions urbanes.

L'aeroport, sota mínims

L'operació sortida de Setmana Santa, en canvi, ha arrencat a l'aeroport del Prat sota mínims arran de les restriccions imposades per la crisi de la covid-19. Aquest dijous, la terminal 1 –l'única que segueix operativa- presentava un aspecte atípic degut a la poca presència de viatgers, segons informa ACN. "Dóna gust poder gaudir d'aquesta amplitud", comentaven alguns dels passatgers, tot recordant les aglomeracions d'anys anteriors. De fet, durant aquestes vacances de Setmana Santa, l'oferta de vols a l'aeroport del Prat serà un 80% inferior respecte a les vacances del 2019, segons dades facilitades per Aena. Aquest mateix dijous, l'aeroport té previst acollir 180 vols, un 82% menys en comparació al primer dijous de vacances de fa dos anys.

stats