SOCIETAT
Societat 19/03/2012

L'Hospital de la Vall d'Hebron separa dues siameses unides per l'abdomen que compartien fetge

La Núria i la Marta tenen 7 mesos i estan bé. "Ja són nenes amb vides individuals i no han tingut, ni s'espera que tinguin, cap complicació en el futur", ha celebrat el responsable de la intervenció

Efe
1 min
Equip mèdic de Vall d'Hebron amb les bessones siameses operades / C. CALDERER

BarcelonaUn equip mèdic de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha aconseguit separar amb èxit per primera vegada a Catalunya dues siameses que estaven unides per l'abdomen i que compartien el fetge.

"Ja són nenes amb vides individuals i no han tingut, ni s'espera que tinguin, cap complicació en el futur", ha celebrat avui en conferència de premsa el codirector del programa de cirurgia fetal de la Vall d'Hebron, José Luis Peiró.

La Núria i la Marta van néixer per cesària programada el 10 d'agost passat unides per l'abdomen, una malformació que ja s'havia detectat en l'ecografia de les 12 setmanes de gestació.

Als sis mesos de vida, i després que entre totes dues tinguessin un pes superior als 12 quilos per minimitzar riscos, els cirurgians van separar les siameses en una complexa operació de set hores que es va dur a terme el 27 de febrer passat i que va acabar sense complicacions.

La Núria i la Marta, que eren presents en la roda de premsa amb set mesos acabats de fer, tenen una vida normal per separat i només visiten l'hospital per a les revisions periòdiques.

Els casos de siamesos són excepcionals –un per cada 200.000 naixements–, i el percentatge de supervivència és del 5 al 25% en el moment del naixement, i fins al 53% un cop feta la separació.

stats