Simón obre la porta a la fi de la mascareta en exteriors "d'aquí no gaires dies"

Sanitat s'inclina per vacunar amb Pfizer els de menys de 60 anys amb una dosi d'AstraZeneca

3 min
El director del CCAES, Fernando Simón, amb mascareta abans d'una roda de premsa.

MadridDe la decepció i alerta de la setmana passada per les festes del post estat d'alarma a un clar optimisme pel que fa a l'evolució de la pandèmia malgrat la fi del toc de queda nocturn. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón, ha assegurat aquest dilluns que Espanya té al davant unes dades "molt afavoridores" pel que fa a l'evolució del coronavirus i ha obert la porta a començar a pensar en abandonar la mascareta en exteriors i en alguns espais com les residències de gent gran "d'aquí no gaires dies".

"No trigarem gaire a fer propostes clares per retirar la mascareta en alguns moments", ha dit, i ha situat com a llindar per prendre aquesta decisió en el conjunt de totes les comunitats tenir una incidència acumulada de contagis de 150 casos per cada 100.000 habitants els últims catorze dies. És un objectiu ja gairebé imminent, ja que en l'últim informe del ministeri de Sanitat la incidència és de 151, 82 casos, però en territoris com Euskadi encara és de gairebé 300, o a Madrid se situa en 239 casos i a Catalunya en 182,55.

Simón, a diferència del president espanyol, Pedro Sánchez, no és partidari de fer calendaris sinó d'estar molt pendent de les dades epidemiològiques. Però no ha considerat gens descabellat el compte enrere que ha iniciat la Moncloa, que ha situat la immunització de grup al conjunt d'Espanya –que un 70% de la població estigui vacunada– en el dia 18 d'agost. És més, considera que al ritme actual de vacunació –amb un increment d'entre un 0,5% i un 1% diari de la immunització– s'arribarà abans a aquesta data.

Per a la retirada d'algunes restriccions clau, com la mascareta en exteriors, creu que n'hi hauria prou amb el 50% de la immunització de grup. L'objectiu és arribar a aquesta fita en com a màxim un mes. Llavors és quan hi haurà més persones vacunades que sense vacunar al conjunt de l'Estat. Ara bé, l'epidemiòleg ha advertit en roda de premsa que la fi de l'ús de la mascareta no vol dir abandonar la resta de mesures sanitàries, com la distància interpersonal o la desinfecció de les mans. Ha posat d'exemple el cas d'una residència en què tothom ja està immunitzat. Creu que una persona jove que hi treballa podria anar sense mascareta en aquest espai però que, per exemple, se l'hauria de posar en una reunió amb persones de menys de 60 anys que encara no hagin rebut la vacuna.

Decisió sobre AstraZeneca

A part de l'estudi d'una proposta clara sobre el futur de la mascareta després que organismes internacionals hagin apuntat que ja no cal entre vacunats i persones sense risc, el ministeri de Sanitat i les comunitats també ultimen una decisió sobre què fer amb la segona dosi per als de menys de 60 anys que n'han rebut una primera d'AstraZeneca. Aquest dimarts es presentaran les conclusions de l'estudi fet a Espanya per CombiVacs sobre la seguretat i els efectes en la immunització de barrejar AstraZeneca amb Pfizer. L'estudi s'ha fet entre 600 persones en un total de cinc hospitals del conjunt de l'Estat, entre ells la Vall d'Hebron i el Clínic.

Tot i que la decisió s'ha de prendre en el marc de la Comissió de Salut Pública després que Espanya dilatés al màxim els terminis i sobrepassés les dotze setmanes entre dosis recomanades per a la vacuna d'AstraZeneca, tant la ministra de Sanitat, Carolina Darias, com el mateix Fernando Simón ja han defensat públicament que s'inclinen per barrejar les dues vacunes. En joc hi ha la immunització total de fins a dos milions de persones. I davant d'estudis com el britànic, que apunten a més efectes secundaris lleus amb la barreja d'AstraZeneca i Pfizer que no pas amb dues dosis de la vacuna anglosueca –que s'ha limitat a menors d'edat pels riscos d'uns tipus de trombosi–, l'epidemiòleg ha defensat que el que és important sobretot és l'efectivitat que tenen les dues vacunes juntes.

stats