BENESTAR SOCIAL
Societat 13/02/2015

El síndic assegura que la Generalitat deu mensualitats de la renda mínima des del 2011

Ara
2 min
El síndic de greuges, Rafael Ribó, atén els mitjans al Parlament després de lliurar el seu informe corresponent a l’any 2014.

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, va urgir ahir la Generalitat a elaborar una nova regulació de la renda mínima d’inserció (RMI) “que respongui a les necessitats socials”, i va assegurar que el departament d’Empresa i Ocupació encara deu mensualitats de la RMI dels anys 2011, 2012 i 2013.

El defensor del poble català, que va lliurar a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el seu informe del 2014, va explicar que, malgrat que a finals de l’any passat el Govern va pagar endarreriments d’un nombre important d’expedients, “la situació no es pot considerar resolta i res no fa pensar que sense l’adopció de mesures addicionals es pugui solucionar aviat”.

Resposta del Govern

La conselleria d’Empresa hi va respondre poca estona després afirmant que el deute només és d’algunes mensualitats del 2011, no pas del 2012 i del 2013. El síndic, per la seva banda, va insistir que el sistema que es deriva de la normativa actual resulta complex i poc transparent, i genera incertesa sobre la possibilitat d’accedir a la prestació. “Els problemes derivats de l’increment de les situacions de necessitat s’agreugen per la insuficiència de recursos per atendre les necessitats bàsiques. Per això, és necessari regular amb urgència una concepció de la RMI ajustada a la nova realitat social”, va argumentar Ribó.

L’informe del síndic, que l’any 2014 va tramitar més de 27.211 actuacions, assenyala que un 40% de les queixes són per les polítiques socials. A més a més, des del 2010 s’han quintuplicat les queixes contra les companyies de telefonia, llum, aigua i gas. El síndic també va qualificar “d’inacceptable” la restricció en els drets de les persones dependents i va assegurar que “l’administració no pot justificar les restriccions de drets per motius pressupostaris”.

stats