Societat 20/09/2016

El Síndic acusa Foment, Adif i Renfe de donar un tracte "vexatori" als passatgers

Demana el traspàs "integral" a la Generalitat del servei de trens

Ara
2 min
El servei de Rodalies de Catalunya rebrà la part més important de la dotació per a la millora d’estacions del nou pla estatal de Rodalies, segons va dir ahir Ana Pastor.

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha acusat aquest dimarts el ministeri de Foment, Adif i Renfe d'"atemptar contra els drets de les persones" per les múltiples avaries, incidències i retards que pateixen la majoria de línies de Regionals i Rodalies. Assegura que escenes com ara la de passatgers baixant d'un tren avariat i caminant per les vies apunten a un tracte "vexatori" i "anacrònic del segle XXI".

Ribó ha reivindicat el traspàs "total i integral" de les competències ferroviàries a la Generalitat, durant la presentació d'un anàlisi del funcionament de les línies R3, R12, R15 i R16, acompanyat dels representants de tres plataformes creades per exigir la millora de la xarxa ferroviària catalana.

R16: 335 hores de retards en dos mesos

La portaveu de la plataforma Trens Dignes, Montse Castellà, ha criticat que entre l'11 de juliol i l'11 de setembre, la línia R16, que uneix Barcelona, Tarragona i Tortosa, ha registrat un total de 335 hores de retards. Demana a l'administració que es "posi les piles".

La representant de l'entitat Perquè no ens fotin el tren, Montse Ayats, ha demanat que es desdobli urgentment la R3 (L'Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà), per posar fi a les incidències, mentre que Marc Tostado, de Trens Dignes Lleida, ha lamentat que la R12 sigui "la línia amb menys freqüències de Catalunya".

Concentració i informe

Les plataformes han convocat una nova concentració a Vila-seca el proper 10 d'octubre, amb la presència d'alcaldes, representants de consells comarcals, sindicats i moviments veïnals per exigir més inversions.

El mes vinent, Ribó també té previst presentar un informe al Parlament sobre els drets de les persones en serveis ferroviaris que ja ha enviat als grups de la cambra, del Congrés, al ministeri de Foment i a la presidenta de la cambra espanyola i exministre del ram, Ana Pastor.

El document recull 75 conclusions, recomanacions i suggerències de les administracions públiques per a millorar els drets dels usuaris del tren, metro i tramvia, amb especial referència a l'accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda.

stats