Societat 18/09/2017

La síndica de Barcelona investiga l'ensorrament de 140 nínxols a Montjuïc

L’accident ha suposat la barreja de diferents restes òssies, que ara s’hauran de recuperar

Ara
2 min
El cementiri de Montjuïc en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha obert una investigació sobre l'ensorrament de 140 nínxols al cementiri de Montjuïc. L'accident ha suposat la barreja de diferents restes òssies, que ara s’hauran de recuperar. Vilà opina que si l’enfonsament s'ha degut a la mala conservació i a la falta de manteniment –fets que vol esbrinar– es podria derivar una responsabilitat de l’empresa municipal, Cementiris de Barcelona, en l’accident.

Aquesta setmana la síndica s’adreçarà als diferents departaments de l’Ajuntament implicats –també a Bombers– per demanar tota la informació sobre l’ensorrament, que va tenir lloc entre les 07.00 i les 07.30 h de dissabte. La síndica vol conèixer l’abast de l’accident, quina o quines han sigut les causes i com es garantirà que les famílies puguin recuperar les restes dels seus éssers estimats amb totes les garanties i sense errades.

Així mateix, Vilà preguntarà pel protocol que s’està seguint amb les famílies afectades, tant pel que fa a facilitar tota la informació necessària i suport jurídic, com per reparar el dany emocional ocasionat. Finalment, en la petició d’informació, Vilà demanarà quines actuacions hi ha previstes per deixar el cementiri en les condicions òptimes, i si es farà algun estudi de la resta de blocs de l’equipament per comprovar-ne la seguretat. Vilà es posa a disposició de les persones afectades per informar-les i tramitar les queixes, si ho consideren oportú.

Entre 9 mesos i un any per reconstruir el bloc esfondrat

Les feines de reconstrucció del bloc esfondrat del cementiri de Montjuïc que va afectar 140 nínxols es poden allargar entre 9 mesos i un any. Ho va detallar el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, que en declaracions a l'ACN va explicar que els tècnics encara treballen per "retirar la runa i identificar els difunts per portar-los a uns altres nínxols individuals".

La principal prioritat de Cementiris de Barcelona és "atendre les famílies que venen a preguntar per la seva sepultura". Per ara s'ha pogut contactar amb una quarantena de parents dels morts, als quals se'ls ha ofert atenció psicològica. Valmaña ha dit que encara "no se saben les causes de l'ensorrament", que es va produir divendres al matí. Amb tot, ha subratllat que el cementiri de Montjuïc data del 1893 i que "per la seva antiguitat necessita una rehabilitació" que el consistori barceloní va iniciar el 2007.

stats