Societat 04/02/2019

Detenen sis homes per violació múltiple a una jove a Sabadell

La noia, de 18 anys, ha estat agredida en una nau abandonada a Can Feu

Germán Aranda
3 min
Façana de la nau abandonada on va tenir lloc l'agressió sexual

BarcelonaSis homes van ser detinguts ahir al matí per una agressió sexual múltiple a una jove de 18 anys en una nau abandonada de Sabadell, segons va avançar el diari iSabadell i va confirmar el diari ARA amb fonts policials i del consistori de la ciutat. Avui, a les 19 hores, col·lectius feministes han convocat una concentració de rebuig a la violència masclista a l’Ajuntament de la ciutat sota el lema “Juntes i fortes, nosaltres som la Manada”.

La jove, segons la publicació local, va fugir a peu mentre els homes la perseguien diumenge a la matinada i va rebre ajuda d’una parella que anaven en cotxe i la van portar fins a la Policia Municipal, on va fer la denúncia. Un cop van rebre la denúncia, els agents van anar al polígon Can Feu i van trobar sis persones que coincidien amb la descripció de la jove, els van identificar i posar a disposició dels Mossos d’Esquadra. La nau abandonada estava ocupada per alguns joves que hi dormien, entre els quals hi podria haver alguns dels agressors detinguts. Segons fonts de l’Ajuntament, no hi havia menors entre els ocupants de la nau, tot i que un dels detinguts va assegurar que sí que ho era. El consistori hi treballava per mitjà de serveis socials i tenia constància de les ocupacions.

La noia va sortir de festa pel centre i no se sap com va arribar fins a la nau, segons la publicació iSabadell. Després de posar la denúncia, la van traslladar a l’Hospital Taulí, on van fer-li una primera valoració.

L’Ajuntament de Sabadell va publicar un fil de Twitter en què condemnava els fets i explicava que havia donat suport a la víctima a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). “No hi haurà cap agressió masclista de la qual es tingui coneixement sense resposta. Cap agressió quedarà impune”, explicava l’Ajuntament, que farà “totes les gestions legals que es considerin pertinents per combatre les agressions i lluitar per una ciutat lliure de sexisme i de violències masclistes i LGTBIfòbiques”. Ni els Mossos ni l’Ajuntament van donar més informació del cas per no perjudicar les investigacions i per preservar la privacitat de la víctima.

Quan ja fa gairebé dos anys i mig de la violació múltiple del grup de joves conegut com la Manada als Sanfermines de Pamplona i vuit mesos després de la polèmica sentència que no va considerar que hi hagués agressió sexual, sinó abús, per falta de violència, les agressions sexuals, individuals i en grup, continuen sent un fenomen freqüent a Catalunya i a la resta de l’Estat. Manifestacions feministes com la del 8-M de l’any passat hi han posat el focus.

Almenys sis violacions múltiples l’any 2018

La de dissabte a Sabadell és la primera violació múltiple de què s’ha tingut constància aquest 2019 a Catalunya. El 2018 n’hi va haver cinc casos només al primer trimestre, última vegada que es van compilar les dades disponibles, i almenys un més (a Molins de Rei) la resta de l’any. Aquestes xifres només són superades per Andalusia, amb 11, i el País Valencià, amb 8 denúncies per violació múltiple durant el primer trimestre de l’any. L’últim cas conegut a l’Estat va tenir lloc a Callosa d’en Sarrià, a Alacant, a començaments d’any. Del 2016 a l’abril del 2018 se’n van documentar 37 casos, segons la web geoviolenciasexual.com, que parteix de dades d’Interior.

stats