Societat 04/01/2021

El Govern aïlla els municipis durant deu dies després de Reis

Els grans magatzems tanquen fins al 17 de gener i el comerç no essencial durant els caps de setmana

Gemma Garrido Granger / Gerard Fageda Soler
5 min
Un bar de la Rambla de Girona que fa menjar per emportar, ahir al matí.

BarcelonaEl Govern posa el fre de mà per aturar l'acceleració epidemiològica després de Nadal. A partir del 7 de gener, just després de Reis, l'activitat comercial funcionarà sota mínims i el país tornarà al confinament municipal tots els dies de la setmana per reduir la mobilitat i la interacció social. Les mesures s'allargaran com a mínim fins al 17 de gener, quan se n'haurà de revisar l'eficàcia, però el Govern ja ha dit que no descarta prorrogar-les o endurir-les si es continua agreujant la pandèmia i empitjoren encara més els indicadors. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que aquesta tendència a l'alça des del 6 de desembre, coincidint amb el pont de la Puríssima, així com l'efecte dels festius de Nadal, ha obligat el Procicat a acordar noves restriccions "d'elevada intensitat" per "mantenir el virus a ratlla" i reduir la pressió hospitalària i la incidència acumulada, que s'ha disparat fins als 409 diagnòstics per 100.000 habitants els últims catorze dies.

A més de desplegar restriccions a la mobilitat dins el municipi de residència, el Govern ha acordat mesures d'"aturada social". Passades les compres de Nadal i el dia de Reis, tot el comerç que no sigui essencial només podrà obrir al 30% de l'aforament els dies feiners, i els caps de setmana haurà de tancar. En canvi, queden totalment tancats els comerços de més de 400 metres quadrats i els centres comercials i grans magatzems -tret dels cinemes que podran obrir- entre el 7 i el 17 de gener. "Seran deu dies per fer una nova aturada social al país", ha resumit Vergés.

El Procicat ha decidit que les mesures a la restauració –que Vergés assegura que ja són "molt restrictives"– es mantinguin com fins ara, és a dir, amb limitació horària per servir esmorzars i dinars amb terrasses obertes i interiors al 30% de la capacitat els set dies de la setmana. També la cultura mantindrà la limitació d'aforament vigent, que permet fer les activitats en un 50% i amb un màxim d'un miler de persones si la ventilació és òptima. Segons confirmen fonts de Salut, les llibreries sí que hauran de tancar els caps de setmana.

Pel que fa a l'esport, tanquen els gimnasos i només s'autoritzen les activitats a l'aire lliure i les piscines amb un 50% de l'aforament. Pel que fa als centres educatius, incloses les acadèmies d'idiomes i altres formacions reglades, el curs es reprendrà l'11 de gener, tal com estava previst, però s'anul·len totes les activitats extraescolars presencials que es facin fora del grup bombolla escolar.

El Govern aïlla els municipis durant deu dies després de Reis

Excepcions per anar a classe o a la feina

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha aclarit que tot i que les restriccions s'hagin endurit, "les excepcions" per moure's fora dels municipis seran "les mateixes que fins ara". Per tant, entre els motius que es poden adduir per superar el confinament perimetral hi ha els laborals, els educatius, els sanitaris, les actuacions davant d'òrgans judicials o la cura de persones dependents. En el cas de la mobilitat laboral, Sàmper ha demanat dur el certificat d'autoresponsabilitat i també ha recomanat portar una nòmina o un document que acrediti la relació contractual que ho avali.

Les sortides per anar a segones residències o per visitar familiars –si no són persones dependents– estaran prohibides aquests deu dies. Les persones que tinguin reserves en hotels, cases rurals o encara siguin en segones residències podran tornar al domicili després del dia 7 i, per tant, no caldrà que avancin la tornada. "Sempre hi ha hagut l'excepció de tornar al domicili", ha concretat.

Creix la pressió als hospitals

Aquest paquet de mesures es publicarà aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) però no entrarà en vigor fins al 7 de gener, després del dia de Reis. El conseller Sàmper ha indicat que les noves restriccions substituiran les específiques del Ripollès i la Cerdanya, que decauen la nit del 6 al 7 de gener. "No són les mesures que voldríem i ara caldrà veure si seran suficients, però necessitem abaixar el ritme de país", ha admès el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

"L'objectiu no és aturar el creixement, sinó frenar-lo", ha reconegut el facultatiu. Argimon ha explicat que cada dia es detecten un 4% més de casos i ha anticipat que aviat se superaran els 18.000 positius setmanals en un moment en què encara s'espera l'impacte de Nadal, que augmentarà segur els contagis. Per això ha alertat que en tan sols una setmana els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) s'han disparat un 16% i que ara mateix hi ha un total de 2.084 persones hospitalitzades (+144 les últimes 24 hores) i 392 a l'UCI (+7). Això significa, ha dit, que un 25% dels llits convencionals i més de la meitat dels llits de crítics ja s'estan destinant a malalts de covid.

Amb tot, Argimon ha volgut matisar que el creixement de la corba és sostingut i no exponencial com a la segona onada, a l'octubre: "Ara veiem un comportament que requereix mesures per alentir la pujada, però es tracta d'un creixement sostingut que va arrencar a principis de desembre. No és exponencial com a l'octubre".

El risc de rebrot, que mesura el potencial de creixement del coronavirus, s'ha disparat fins als 500 punts i la velocitat de propagació (R), que calcula quantes persones s'infecten a partir d'un contagi, ja arriba a l'1,27. Si la taxa supera l'1, com passa ara, l'epidèmia està en fase d'expansió. I en aquests moments cada 100 contagis generen 127 casos nous de mitjana. Un altre indicador preocupant és la taxa de positivitat de les proves fetes –un de cada deu tests dona positiu– i que el degoteig de defuncions no s'atura: en només 24 hores les funeràries han notificat 32 víctimes mortals més.

Els biofísics del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOSMC), de la UPC, asseguren que l'enduriment de les restriccions no doblegarà la corba i només la podrà aplanar. "No és clar que aquestes mesures puguin reduir un 30%-40% la transmissió, com es necessita per no només aplanar la corba, sinó per doblegar-la i que els casos comencin a baixar", expliquen.

Més crític és el físic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, que qualifica de "ridícula" la implementació de les mesures un cop hagin passat Reis. "[Les restriccions] calen ara mateix", ha afirmat el científic, que ha assegurat que amb aquesta estratègia "no s'aconseguirà evitar l'impacte de la tercera onada". "Aquestes aturades a mitges destrueixen el teixit econòmic i social i patirem més que si fem una acció contundent d'una vegada", alerta Arenas en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Ajudes de 2.500 euros per establiment

Arran de les noves restriccions per afrontar aquest risc de rebrot, el Govern compensarà amb 2.500 euros els comerços dels centres comercials i amb superfícies superiors als 400 metres quadrats obligats a tancar. En total, segons han explicat fonts de la Generalitat a l'ACN, la línia d'ajudes pujarà fins als 10 milions d'euros, però d'entrada en quedaran fora els comerços que sí que puguin obrir entre setmana. Pere Aragonès, vicepresident amb funcions de president, ha explicat més tard en un vídeo a Twitter que a això s'hi sumaran ajudes a l'educació en el lleure, l'esport i la cultura. En conjunt, amb la injecció destinada al comerç, 36 milions d'euros.

En aquesta línia s'han pronunciat les principals patronals. Foment del Treball ha emès un comunicat parlant del "risc econòmic" que comporten les noves mesures i ha demanat ajudes compensatòries per no "condemnar al tancament milers de mitjanes i petites empreses". L'organisme ha situat el valor d'aquestes ajudes en 50.000 milions d'euros a tot Espanya. Al seu torn, Pimec, patronal de la micro, petita i mitjana empresa catalana, ha afirmat que les noves restriccions posen en la corda fluixa el 40% de les pimes afectades. Calen, segons aquesta entitat, "mesures de suport al teixit productiu sostingudes en el temps".

L'Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC) hi suma la sensació que les restriccions són discriminatòries i que no tenen cap mena de sentit, a més de la queixa que les ajudes anunciades no seran suficients. Al sector del turisme rural la notícia tampoc ha estat ben rebuda. El president de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), Ferran Puig, hi veu "un tancament encobert" i s'ha mostrat partidari d'insistir en els protocols, en lloc d'imposar més restriccions.

stats