Medi ambient

SOS Costa Brava reclama aturar totes les obres dels xalets de Punta Brava a Sant Feliu de Guíxols

L’ajuntament ha suspès les llicències durant un any, però n’hi ha tres que no poden frenar-les pel risc a possibles demandes

2 min
Imatge d'un dels xalets de Punta Brava, a Sant Feliu de Guíxols, a mig construir

GironaXalets a mig aixecar, amb una grua aturada, en un penya-segat arran del mar de Sant Feliu de Guíxols. És la imatge que aquest divendres ha volgut denunciar l’entitat ecologista SOS Costa Brava, que ha organitzat una sortida amb veler per ensenyar les cases de Punta Brava que estaven en construcció i que ara han quedat aturades. El ple municipal va decidir en bloc suspendre'n les llicències per adaptar-les al Pla Director Urbanístic, però hi ha tres edificis que no han pogut quedar inclosos, perquè, segons el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, obligaria l’Ajuntament "a indemnitzar els propietaris, i això suposa un cost que no es pot assumir”. 

Vídeo realitzat per SOS Costa Brava d'algunes de les noves construccions de Punta Brava, a Sant Feliu de Guíxols

Els naturalistes van presentar el novembre passat tres denúncies al consistori per les obres que s’estaven desenvolupant a Punta Brava. “És una pràctica d’urbanisme molt agressiva, amb xalets de grans dimensions sobre pendents fortíssims. I estan fent grans esvorancs a la roca per fixar els fonaments, amb excavacions de molta profunditat”, ha denunciat el portaveu de SOS Costa Brava, Sergi Nuss, que també lamenta el “gran impacte paisatgístic en un tram de la costa que, des del mar, és d’enorme bellesa”. “Però ara passa a estar privatitzat per xalets milionaris”, ha subratllat. 

Suspensió d’un any

En el passat ple municipal, els 21 regidors de tots els grups municipals van votar a favor de suspendre les llicències d’aquestes d’obres. Així, tenen marge d'un mínim d'un any –prorrogable a dos– per adequar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) al Pla Director Urbanístic (PDU) que va aprovar la Generalitat. Precisament aquesta normativa permet aturar edificacions en espais “paisatgísticament molt sensibles”. L'ajuntament ha decidit emprar aquesta figura perquè tem que s’incrementi el nombre de peticions per aixecar-hi edificacions. “Sabem que el que fem no agradarà en aquella zona”, va admetre l’alcalde, Carles Motas, quan es va aprovar la decisió. Tot i això, el batlle va defensar que “jurídicament és impecable” i que, així, tenen “temps suficient per plantejar tots els estudis de paisatge necessaris”.

Riscos econòmics 

Malgrat que celebra la decisió del ple municipal, SOS Costa Brava demana que s’aturin tots els xalets, i aquest divendres ha entrat una altra denúncia a l’ajuntament per reclamar la “suspensió immediata” de les tres construccions que continuaran. A més, també retreuen que no han donat resposta a les seves preguntes sobre “l’impacte de les obres i les irregularitats comeses en les llicències d’obres”. “L’ajuntament ha de respondre i ha d’incorporar aquests tres xalets a la suspensió. Perquè són les tres parcel·les més properes al penya-segat”, ha insistit Nuss. 

No obstant això, des del consistori recorden que no es poden arriscar a possibles demandes perquè “ja hi ha alguns contenciosos interposats”; i la suspensió actual és la “fórmula per poder no tenir-ne més dels que ja hi ha”.

Un altre vídeo de les noves edificacions de Punta Brava, a Sant Feliu de Guíxols, que aquest divendres ha realitzat SOS Costa Brava des d'un veler.
stats