Societat 14/07/2015

CiU, PSC, PP i C's impedeixen que els regidors de l'Ajuntament de Barcelona es retallin el sou

El govern i la CUP s'aplicaran el codi ètic dels partits que fixen retribucions màximes i igualment es rebaixaran el salari

Núria Martínez
2 min
L'alcaldessa presidint el ple, acompanyada de Gerardo Pisarello i Laia Ortiz / PERE TORDERA

Barcelona"És un honor ser la primera dona alcaldessa i creiem que és important visibilitzar aquest fet". Així ha inaugurat el ple extraordinari de cartipàs –el primer del nou govern– l'alcaldessa, Ada Colau, aquest dimarts. Després de diverses setmanes i en una negociació 'in extremis', els grups han arribat a un acord per al repartiment d'assessors, comissions, pels sous i per les empreses municipals i s'ha aprovat definitivament el cartipàs municipal.

Finalment, la proposta de Barcelona en Comú que reclamava una rebaixa del sou d'un 27% de l'alcaldessa –passant dels 109.000 euros als 80.115–, retallar un 24% el sou dels tinents d’alcalde i un 20% el dels regidors de govern no ha tirat endavant. CiU, C's, PSC i PP han aconseguit aprovar una esmena perquè els regidors no es rebaixin els salaris, de manera que es congelaran. ERC s'hi ha abstingut i la CUP ha votat a favor de la retallada.

L'única retribució que es retallarà serà la de l'alcaldessa, perquè ho obliga la llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals i cobrarà 100.000 euros –9.000 menys–. A la pràctica, però, el sou de Colau i dels altres membres de l’executiu local no superarà els 2.200 euros nets mensuals que recull el codi ètic de Barcelona en Comú, perquè la diferència es destinarà a la causa social que la formació decideixi.

La CUP també s'aplicarà el codi ètic que fixa la seva formació. ERC s'ha mostrat a favor de la reducció de salaris, tot i que considera que és “insuficient”, i considera que també s'haurien de rebaixar els salaris dels gerents, comissionats i càrrecs tècnics, entre altres.

El ple ha aprovat el nomenament de representants als consells d'administració de les empreses municipals, que tindran representació de tots els grups i reflectirà el ple en el cas de Barcelona de Serveis Municipals (B: SM) a petició de l'oposició.

També ha aprovat crear quatre comissions municipals: d'Economia i Hisenda, que estarà presidida per Carina Mejías (C's); de Drets Socials, Cultura i Esports, per Montserrat Benedí (ERC); de Presidència, Drets de la Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció, per Francina Vila (CiU), i d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, per Daniel Mòdol (PSC).

stats