Societat Successos 21/02/2022

La batuda del senglar que quasi mata un ciclista

Un veí de Vilassar de Mar porta un mes ingressat i la família demana canvis legislatius a la Generalitat

2 min
Ciclistes en un bosc en una imatge de recurs.

BarcelonaL’últim dissabte de gener al migdia, Francesc Jiménez Romero pujava amb la seva bicicleta de muntanya per un corriol quan va sentir un so fort i va caure a terra. Acabava de rebre un tret d’un caçador que participava en una batuda del senglar de la Societat de Caçadors d’Argentona. La bala li havia impactat a l’esquena: li va afectar l’omòplat i les vèrtebres, li va danyar la medul·la i li va tocar el pulmó. “Les primeres 48 hores ens van dir que podia morir per la bala al pulmó”, recorda la seva germana, Susanna Jiménez, que explica que l’home –de 43 anys i veí de Vilassar de Mar– va ingressar a l’UCI. En va sortir fa uns dies, però continua ingressat a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

El pronòstic de les ferides és greu i ha perdut la mobilitat de les cames per la lesió medul·lar, explica Jiménez, que afegeix que el seu germà haurà d’afrontar un procés molt llarg de recuperació i rehabilitació fins que pugui reprendre la seva vida, que ha quedat “greument trastocada” per uns fets que creu que són “totalment evitables”. Els Mossos d’Esquadra ho estan investigant, però la família del Francesc pensa que alguna cosa "està fallant” quan algú va per la muntanya i rep un tret.

“El que li ha passat no ho podem canviar. No se li pot tornar la mobilitat a les cames, però es pot intentar que no torni a passar –demana Jiménez–. Independentment que diguin que la cacera estava autoritzada o que hi havia senyals en alguns accessos, estem parlant del bosc, on no hi ha portes i et pot sortir un nen corrent, un ciclista en un corriol o un boletaire ajupit. Això no és compatible amb persones armades”. La germana troba a faltar que s’anunciï públicament el dia i l’hora que es fan les batudes i ho compara amb el fet que quan s’organitza una cursa a l’aire lliure, es posen tanques, s’acordona la zona i es mobilitzen efectius mèdics: “Com és possible que en una batuda no?” Per això Jiménez veu molt fàcil que algú “acabi afectat” per trets de caçadors.

La germana deixa clar que el Francesc no sabia que es feia la batuda perquè si hagués vist cap senyal de la cacera no hauria entrat en aquella zona d’Argentona, una àrea boscosa del Parc de la Serralada Litoral del Maresme, a tocar d’Òrrius i Cabrils.

Falten dades de tots els casos

Des del 29 de gener, quan l’home va rebre el tret, la família ha intentat comptar el nombre de ferits per trets de caçadors. Però no ha trobat que el Govern, o almenys el departament d’Interior, enumeri els casos de víctimes d’una batuda perquè no diferencia si les lesions han passat en una activitat de caça o no. Per tot plegat, la família del Francesc, casat, amb dos fills i CEO de l’empresa de roba esportiva tècnica Infinite Athletic, demana al Parlament -que en té les competències- que endureixi el marc legislatiu que regula la caça i vol que es busquin alternatives per combatre la superpoblació de senglars sense posar en perill cap vida humana.

stats