Successos
Societat Successos 21/12/2022

Una casa ocupada i plantacions de marihuana: l'escenari del crim de Piera

El detingut vivia a la urbanització Bosc de l'Àliga, a pocs metres d'on es van trobar les dues parts del cadàver esquarterat

4 min
La casa ocupada on vivia el detingut, al Bosc de l'Àliga, una urbanització de Piera

PieraDissabte al matí, cap a les 8 h, els veïns del Bosc de l’Àliga, una petita urbanització a tocar de Piera, van llevar-se amb una munió de furgonetes dels Mossos d’Esquadra. Expliquen que és un barri tranquil, on molts s'instal·len un cop jubilats en una caseta amb bones vistes a les vinyes. Més d'un recorda que aquella caseta és el projecte d'una vida i que s'ha anat aixecant pedra a pedra. No és el cas de dues cases de grans dimensions que coronen la urbanització, construïdes per una immobiliària. En una hi viu una parella d'alemanys retirats; l'altra, la del banc, fa temps que està ocupada. Hi van passar primer una família, després una parella i, més recentment, tothom hi situa un noi jove del qual ningú sap res.

Fins fa tres mesos, els veïns només el veien algun cop sortint de casa –li agrada portar gorra– i a la terrassa amb alguns amics. No l’han vist mai conduint un cotxe ni una moto, ni feia més soroll del compte. Aquesta imatge del jove entre el veïnat, però, va canviar completament fa tres mesos, quan els Mossos van descobrir a casa seva desenes de plantes de marihuana. Un resident de la zona explica que van treure de tot de la casa: plantes, llums, tubs i molta terra que ell va aprofitar per posar al jardí de casa. Dissabte els Mossos van tornar a la mateixa casa, però per un motiu completament diferent: van detenir el resident, de 21 anys, per la seva presumpta relació amb un cadàver esquarterat que va aparèixer a Piera la setmana passada

El cos el van trobar separat en dues parts i en dos indrets diferents. L’ARA va poder parlar amb el testimoni que va trobar les cames, en un punt no gaire amagat d'un camí. Duia unes malles i la pell estava mig cremada. La part de dalt també la van trobar uns veïns al costat d’un antic camp de futbol. La casa del detingut és just al mig dels dos indrets, a uns 700 metres en les dues direccions. Calen deu minuts a peu o dos en cotxe per recórrer la distància fins a l'habitatge. El presumpte assassí no va amagar gens el cadàver, i el va deixar en zones ben visibles i transitades per persones que hi van a fer esport o a passejar el gos. Aquest dimarts, el jove i principal sospitós fins ara ha passat a disposició judicial.

Però, per què ho va fer? La principal hipòtesi policial, segons fonts al corrent de la investigació, és que es tracta d’un conflicte relacionat amb la marihuana. El detingut té antecedents per tenir plantacions de cànnabis a casa –les intervingudes fa pocs mesos–, i ara mateix aquesta és la tesi principal amb què treballa la policia. Els veïns expliquen que, tot i l’operació antidroga, el veí no havia canviat de conducta. Tot estava tancat i barrat, amb els vidres tapats amb llençols o vinils, i es podia sentir la flaire de marihuana cada cop algú s’hi acostava. De la víctima encara no n’ha transcendit la identitat i a l’Ajuntament no li consta cap desaparició. Les proves recollides del cadàver, però, ràpidament han conduït a la casa del Bosc de l'Àliga, més ràpid del que s'esperaven els investigadors. Sigui com sigui, els residents de Piera reiteren que ni el presumpte assassí ni la víctima devia fer gaire temps que vivien a la població. El detingut perquè ningú el coneix, i el mort perquè, de moment, ningú sembla que hagi fet públic que el troba a faltar.  

Entre els matolls

Que la principal hipòtesi sigui un problema de drogues no sorprèn els veïns. “Piera és el camp de marihuana d’Europa”, sentencia una dona que no viu gaire lluny del detingut. Els residents expliquen que no és inusual anar caminant per la muntanya i trobar-se una plantació il·legal enmig dels matolls. El nucli de Piera és petit, però els seus dominis s'estenen per 57 quilòmetres quadrats de superfície –és un dels termes més grans de l’Anoia–, on hi ha diverses urbanitzacions com la del detingut, però també metres i metres de bosc. De fet, just al costat de la part superior del cadàver hi havia uns sacs de terra, pots de fertilitzants i productes químics. 

Ara, la casa del detingut està precintada i no hi ha ningú. De fet, ni tan sols sona el timbre, perquè no hi ha electricitat –fins ara estava punxada–. La Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos s’hi va passar gairebé deu hores recollint proves i traient sacs de l’interior de la casa. Els vidres continuen tapats i no es veu res. Només una cervesa damunt la taula i una jaqueta rebregada en una cadira d’escriptori al jardí.

La part de darrere de la casa del detingut, amb el massís de Montserrat de fons.
La casa, precintada pels Mossos d'Esquadra
stats