Successos
Societat Successos 23/03/2022

Cau una xarxa que captava joves amb tècniques de secta perquè invertissin en criptomonedes

La Policia Nacional deté vuit persones que prometien als nois que es farien rics amb una estafa piramidal

ARA
2 min

BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut vuit persones acusades d'organitzar una estafa piramidal amb criptomonedes i milers de joves, alguns dels quals menors d'edat. La xarxa abordava les víctimes en parcs i les captava per a la causa amb la falsa promesa que es farien rics sense treballar, només seguint uns cursos de transaccions financeres amb monedes virtuals que estan prohibides a Espanya. Un cop els tenien convençuts, la formació era totalment secundària i els nois havien de dedicar el temps a trobar més candidats per engrossir les matriculacions de la suposada acadèmia. Dos dels arrestos s'han produït a Barcelona i un altre a Tarragona. Si bé no se sap quantes víctimes podrien haver caigut en el parany, es calcula que tan sols el principal líder hauria pogut ser responsable de la captació directa i indirecta d'unes 2.500 persones. 

Per entrar a les classes, se'ls exigia un primer pagament de 200 euros i 150 euros de quota mensual. El ganxo de l'engany consistia en captar com més víctimes millor perquè, a partir de la tercera, començarien a rebre els beneficis de la piràmide que ells mateixos estaven ajudant a alçar sota pressió, segons detalla en un comunicat la Policia Nacional.

Més que formació, els caps de la xarxa guiaven sobre la manera d'abordar i convèncer les noves víctimes sense aixecar sospites que es tractava, en realitat, d'una estafa. Precisament per això, van canviar el nom de la falsa acadèmia, perquè la denominació original d'International Markets Live LTD (IMarketsLive) era a la diana de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, que l'any 2017 ja va advertir que el seu propietari havia participat en estafes piramidals.

Per construir una imatge de credibilitat com a acadèmia i reforçar la fiabilitat, un dels principals formadors de l'organització no tenia cap problema per ensenyar el seu compte corrent, que suposadament una coneguda web d'auditoria financera s'encarregava de verificar: s'hi dibuixava un negoci rodó perquè, segons aquells números, al voltant del 80% de les inversions que havia fet havien obtingut benefici.

Quatre delictes

Les investigacions van començar fa un any, arran de la denúncia presentada per una associació de víctimes de sectes, que des del 2019 detectava que una acadèmia de formació captava nois molt joves, primer a Barcelona i més tard en altres ciutats. El modus operandi era sempre el mateix: promesa de diners fàcils i ràpids a canvi de matricular-se en cursets financers. Als vuit detinguts, tots de nacionalitat espanyola, se'ls acusa d'estafa, publicitat enganyosa i pertinença a organització criminal, i entre ells hi ha dos capitostos del grup.

Segons la policia, la xarxa seguia una pauta clàssica de les sectes i els seus organitzadors pressionaven els joves a deixar els estudis i fins i tot els incitaven a tallar tota relació amb les amistats i la família. Tant és així que dues adolescents captades quan tenien 17 anys van arribar a abandonar el domicili familiar per conviure amb membres de l'organització.

stats