Successos
Societat Successos 06/07/2023

El centre mèdic que estafava ancians malalts i els donava permisos per conduir

La Policia Nacional investiga quatre persones de Deltebre i hi ha almenys 33 afectats

2 min
Una patrulla de la Policia Nacional.

BarcelonaLes irregularitats es detecten per primera vegada la primavera del 2022. Uns quants veïns de Deltebre d'avançada edat seguien conduint pels carrers d'aquesta població del Baix Ebre tot i que tenien malalties cròniques que, sobre el paper, els impedien continuar agafant el cotxe. De fet, hi havia informes mèdics del centre competent en aquest àmbit que prohibien que ho fessin. Tots ells, però, després de la primera negativa, van acudir al mateix centre mèdic de Sant Carles de la Ràpita, on els donaven el certificat per poder conduir. Són persones grans, malaltes, entre d'altres, d'Alzheimer i Parkinson, amb unes limitacions en el seu dia a dia que els impedien conduir. De cop i volta, però, segons l'informe mèdic d'aquest centre, totes aquestes limitacions havien millorat substancialment o desaparegut. Això va fer sospitar la Policia Nacional, que va iniciar una investigació.

Un cop van revisar a fons aquest centre mèdic, encara es van aixecar més sospites. El titular era un metge, però va morir el 2015, i, així i tot, el local havia continuat funcionant amb la seva llicència. Les revisions les feia el seu fill, que no estava titulat, i un altre metge. La direcció general de Trànsit no tenia constància del que feien. Per la comissaria de la Policia Nacional van anar passant els ancians, i tots explicaven el mateix: deien que havien sigut enganyats i estafats. Enganyats perquè es pensaven que la inspecció mèdica i el certificat eren completament legals, i estafats perquè van pagar entre 100 i 170 euros per aquest certificat. Fins al moment, els investigadors han pogut localitzar 33 víctimes.

A totes elles les havien captat dues persones que es passaven el dia buscant ancians pels carrers de Deltebre i altres municipis de la zona. Anaven a bars, centres comercials, centres cívics... i allà els oferien els serveis del centre mèdic fraudulent. En total, la Policia Nacional investiga quatre persones, mentre que dos (el metge i el fill del propietari) han quedat detinguts. Se'ls atribueixen delictes de falsedat de certificats i d'intrusisme professional. Ara la investigació continua per trobar més víctimes i analitzar tot el material requisat en un escorcoll al centre mèdic.

stats