Seguretat

Cent lladres detinguts 800 vegades a Barcelona aquest any

Les agressions sexuals es disparen un 30% a la ciutat, on la meitat dels delictes són furts

3 min
Dos agents dels Mossos d'Esquadra patrullant pel centre de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa delinqüència ha augmentat un 40% a Barcelona els cinc primers mesos d’aquest any en comparació amb l’anterior, quan encara hi havia les restriccions del covid. Per tant, amb la fi de la pandèmia, els delictes han tornat a créixer a la ciutat, que també està rebent més turistes que l’estiu passat. Però la delinqüència encara és un 23% inferior que el 2019, l’any que va marcar rècords històrics. La violència sexual és un dels delictes que s’ha disparat, amb un 31% més d’agressions sexuals i un 11% més d’abusos respecte al 2019. Pel que fa als furts i els robatoris violents, continuen per sota d’abans del covid, però es van recuperant amb més d’un centenar de lladres multireincidents que ja s’han detingut gairebé 800 vegades a Barcelona.

“Estem més preparats que mai per entomar l’estiu amb tota la complexitat que pugui suposar”, ha assegurat l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, després de la Junta Local de Seguretat. Ha expressat el mateix el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena: “Estem davant un estiu complicat, però ens agafarà més ben preparats que el 2019 perquè som més”. Aquesta coincidència amb els missatges ha evidenciat la bona sintonia entre l’Ajuntament i el departament d’Interior, que Colau ha volgut reconèixer “perquè en altres períodes no ha estat així”. Una mala relació que s’havia notat amb l’exconseller Miquel Buch. Tot i que l’alcaldessa no ha mencionat cap nom, ha dit que el 2019 –en etapa de Buch– Barcelona “estava infradotada de mossos”, fet que ha qualificat “d’insostenible”.

Tant Colau com Elena han tret pit dels efectius que hi haurà aquest estiu a Barcelona, “a ple rendiment i amb un màxim històric de visitants turístics”, segons l’alcaldessa. Els Mossos tenen gairebé un 9% més d’agents que el 2019 i la Guàrdia Urbana un 12% més que l’any passat, que a la nit augmenten un 37% més. Però, com va explicar l’ARA, mentre que com a màxim el 20% dels mossos poden fer vacances a l’estiu, aquest percentatge és del 40% a la Guàrdia Urbana. Preguntada pels periodistes, Colau ha admès que això “s’haurà d’abordar en algun moment”, sense concretar-ho més.

L’alcaldessa ha atribuït la concentració de les vacances a l’estiu a una organització “antiga” que correspon a una ciutat “que ha canviat”. El tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha reconegut que és un acord del 1991 que “algun dia s’haurà de posar sobre la taula”, malgrat que “és complicat perquè fa referència a drets adquirits i consolidats”.

Apropament a l’any de màxims

Durant el primer mes de l’estiu, aquest juny, s’han denunciat un 12% menys de delictes que el 2019 a la capital catalana. Aquesta arrencada de la temporada és lleugerament inferior als registres d’abans del covid, tot i que les distàncies cada cop són més curtes. A més, s’ha de tenir en compte que l’any amb el qual es compara per evitar la pandèmia va ser de màxims històrics de delinqüència a Barcelona. Un fet que evidencia aquesta acceleració de la recuperació dels delictes són els robatoris violents que passen al carrer: mantenen un percentatge inferior al del 2019, però cada vegada s'escurça més la diferència.

Colau ha dit que els lladres multireincidents són “la problemàtica principal” perquè el 46% dels delictes a la ciutat són furts. Tant l’alcaldessa com el conseller han confiat en la modificació legislativa que s’està tramitant per castigar més els multireincidents. Segons la cap dels Mossos a Barcelona, la comissària Marta Fernández, els lladres multireincidents són joves que cometen robatoris violents i amb intimidació. “Estem notant menys perícia en aquesta joventut, amb robatoris violents que procedeixen de furts”, ha explicat Fernández.

La meitat dels robatoris violents al carrer es cometen en solitari, en tres de cada quatre no s’utilitzen armes i el 2% de les víctimes van necessitar atenció hospitalària. El 52% són per sostreure mòbils, el 21% per bosses de mà, el 7% per rellotges i el 5% per joies. Fernández ha assegurat que el percentatge de rellotges de luxe que es roben “és similar” al de l’any anterior, malgrat que els Mossos tenen des del maig un grup anomenat Titani que es dedica a investigar-los.

stats