Seguretat

El 34% dels agents de la Guàrdia Urbana faran vacances a l'agost

El conveni permet que fins al 80% lliuri a l'estiu, encara que siguin els mesos de més feina

4 min
Dos agents de la Guardia urbana de Barcelona patrullant al centre de la ciutat

BarcelonaEl 80% dels agents de la Guàrdia Urbana podran seguir fent vacances entre els mesos de juliol i agost, encara que sigui una de les èpoques de l’any amb més problemes de convivència i seguretat. Aquest dret laboral dels agents es remunta a la Barcelona preolímpica, quan gairebé no venien turistes a la capital catalana i no hi havia tants problemes de seguretat. Des d'aleshores, la ciutat ha canviat molt –l'estiu de l'any passat hi van dormir 1,9 milions de turistes– però mai cap govern municipal ha gosat tocar aquest dret dels treballadors. L'any 2019, l’estiu amb més homicidis a la ciutat des de 2011, l'ARA va destapar aquesta informació i l'Ajuntament de Barcelona, en boca de la tercera tinent d’alcaldia, la socialista Laia Bonet, es va comprometre a intentar "canviar" aquest percentatge de vacances perquè no fos "tan acusat". Tres anys més tard, però, res ha canviat i el 40% dels agents de la Guàrdia Urbana poden seguir lliurant el juliol i un altre 40% ho poden fer a l’agost. De fet, segons ha pogut saber el diari ARA, durant la reunió que l’Ajuntament va tenir amb els sindicats al desembre per negociar el nou conveni de condicions laborals, aquest tema ni tan sols es va posar sobre la taula.

El conveni, que té una vigència de quatre anys, fixa que "el personal de la Guàrdia Urbana podrà sol·licitar vacances fins a un 40% al mes de juliol i fins a un 40% el mes d’agost". Per intentar no arribar a aquest percentatge i que hi hagi més agents treballant, el conveni ofereix dos dies extres a qui faci les vacances fora dels mesos d’estiu. La possibilitat de conciliació amb la família, però, pesa més. Segons dades de l’Ajuntament, acollint-se a aquest dret, el 21% de la plantilla lliurarà durant tot el juliol i el 34% ho farà tot l’agost. Dit d’una altra manera, l’agost serà el mes de l’any en què hi haurà menys agents de la Guàrdia Urbana treballant, tot i ser un dels períodes de més feina.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona asseguren que tenir tants agents de vacances a l'estiu "no posa en risc el dispositiu de seguretat en cap cas" i recorden que la plantilla d’agents s’ha incrementat i que hi ha 300 efectius més que el 2019. En total, ara mateix hi ha 3.250 agents de la Guàrdia Urbana. Tot i així, el màxim responsable de la seguretat a Barcelona, el tinent d’alcaldia Albert Batlle, ha declinat parlar sobre aquest tema amb l'ARA. Fonts del seu equip defensen que al tractar-se d'un dret laboral no afecta el departament de Seguretat, sinó el de Recursos Humans, que depèn de la també socialista Montserrat Ballarín. Aquesta regidora tampoc ha volgut fer declaracions.

La reducció d’agents que viurà la ciutat de Barcelona aquest estiu arriba, a més, en un context difícil. Superades les restriccions de la pandèmia, està previst que el turisme torni amb força a la capital catalana i els agents ja saben que com més turisme, més pressió sobre la ciutat i més delinqüència. El cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, va advertir dijous que esperen un estiu complicat, com el del 2019. Durant la presentació del dispositiu de seguretat d'estiu, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va recordar que dins dels cos dels Mossos "no hi pot haver més d'un 20% d'agents de forma simultània de vacances entre els mesos de juliol i agost" i va destacar que "això és un esforç des del punt de vista personal". Finalment, va concloure: "Això no passa sempre, ni amb tots els servidors públics. És bo que els ciutadans ho sàpiguen".

L'analista en seguretat Jofre Montoto considera que "des del punt de vista de la ciutadania és un escàndol, perquè no pots tenir un agost a Barcelona, quan arriben milers de persones i la feina es dispara, amb un 30% o un 40% d’efectius menys, però des del punt de vista del treballador és un dret adquirit". "És l’Ajuntament qui ha de garantir la seguretat de la ciutat. Però si els sindicats ho negocien i l’Ajuntament els hi dona...", afegeix.

"Ni s'ha canviat ni es canviarà"

Els sindicats ho consideren un dret adquirit i no volen renunciar a fer vacances a l'estiu. "Esclar que som un servei públic, però la funció d’un sindicat és aconseguir millores per als treballadors", va explicar Juan Francisco Rodríguez, representant de la UGT a la Guàrdia Urbana. El representant del sindicat Sapol, Jordi Rodríguez, destaca que "cada cop hi ha més agents que s'agafen les vacances fora dels mesos d'estiu", però diu que seria difícil renunciar a aquest dret. "Si es volgués canviar, caldria negociar-ho, però no crec que trobéssim una solució. Ni s'ha canviat fins ara ni es canviarà", diu. L'únic que podria ajudar a convèncer els sindicats seria oferir diners als treballadors a canvi de no fer les vacances a l'estiu, el que es coneix com "vendre el torn", una pràctica que s'ha fet puntualment en alguna ocasió. Actualment, quan falten agents durant el mes d'agost, els treballadors ho compensen fent hores extres, com ja passa cada any per vigilar a les festes de Gràcia i de Sants.

stats